Date companie
 
 
 
 

Datoria statului român față de Viorel și Ioan Micula, achitată

RSS Știri
 
 
Data publicării : 13 Decembrie 2019
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : guvern, datorie, micula, orban, icsid
 

Guvernul României a hotărât să plătească suma pentru care există titlu executoriu în România, în urma procesului intentat statului român de Viorel și Ioan Micula, în numele a trei companii deținute de cei doi oameni de afaceri. Premierul Ludovic Orban a declarat, astăzi, într-o ședință fulger de Guvern, că Executivul va plăti datoria de 278 de milioane de euro către companiile fraților Micula, care au câștigat în instanță procesul cu statul român, datorie pentru care s-au pus popriri pe conturi sau acțiuni ale mai multor companii de stat, precum ROMATSA, Romgaz și Nuclearelectrica.

LUDOVIC ORBAN, premierul României „Am luat decizia de a plăti suma pentru care există titlu executoriu în România. În mod evident, după ce Ministerul Finanțelor va efectua plata, ne îndreptăm în toate zonele în care avem litigii și aici trebuie să vă spun că există decizia unei instanțe din SUA care stabilește un cuantum, iar, atunci când se ia o decizie într-o instanță americană, care să ducă la o executare, cel care are de recuperat bani de la statul român poate să se îndrepte împotriva oricărei activități ținând de statul român în orice țară din lumea asta și asta îți dezvăluie și toate activele deținute de statul român în orice țară.”

Premierul României a declarat că bugetul Ministerului Finanțelor Publice se suplimentează cu suma de 912,5 milioane lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, pentru achitarea datoriei față de cei doi oameni de afaceri.

LUDOVIC ORBAN, premierul României „În 2013, ca urmare a sistării în 2004 de către Guvernul Năstase a ajutorului de stat acordat către trei companii deținute de frații Micula, Curtea arbitrală a I.C.S.I.D. a luat decizia să oblige statul român să plătească 84 de milioane de dolari. Suntem la finele anului 2019. Până în prezent, autoritățile statului au ignorat această obligație de plată, sigur, invocând diferite pretexte. A existat și o decizie a Comisiei Europene legată de acest subiect, au existat foarte multe alte demersuri în plan juridic. Cert e că situația în care ne găsim este o situație extrem de gravă.”

Povestea a început în anii 1990, când Viorel și Ioan Micula au demarat investiții în zona Ștei-Sudrigiu, declarată ulterior zonă defavorizată, în baza cadrului legal reglementat de statul român. În schimbul acestor investiții, ei aveau dreptul să beneficieze de facilități financiare acordate de stat. Ulterior, statul român a anulat aceste facilități, iar frații Micula s-au adresat Centrului Internațional pentru Soluționarea Disputelor de Investiții, cu sediul la Washington. Decizia I.C.S.I.D. a fost pronunțată în decembrie 2013 în favoarea celor doi oameni de afaceri. România a fost obligată, astfel, să le plătească 84 de milioane de euro, la cursul de atunci, însă, plata nu a fost făcută la timp, iar la această sumă s-au adăugat penalități. Centrul Internațional pentru Soluționarea Disputelor de Investiții s-a stabilit prin Convenția privind reglementarea diferendelor relative la investiții între state și persoane ale altor state, prezentată în martie 1965. Convenția a intrat în vigoare în octombrie 1966, când a fost ratificat de 20 țări. În aprilie 2006, 143 țări, printre care și România, au ratificat Convenția să devină state contractante. De-a lungul anilor, în litigiile arbitrate de I.C.S.I.D., s-au înregistrat extrem de puține cazuri în care statul semnatar al Convenției a pierdut în litigiul cu investitorii. Un exemplu este cazul Argentinei, care s-a conformat, în 2014, în soluționarea creanței formulate de Repsol, și un alt caz este al României. După 6 ani de când Viorel și Ioan Micula au câștigat procesul, datoria este achitată de statul român, după multiple amânări.





« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu



 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2