În Țara Beiusului este deja o tradiție ca, de Bobotează, apele Izvorului Minunilor să fie sfințite, pentru ca acestea să rămână pure vreme îndelungată. Un sobor de 10 preoți, în frunte cu prototopul Beiușului, părintele Ioan Nat Balint, au sfințit apele celui mai renunit izvor din Munții Apuseni. În timpul ceremoniei, s-a vorbit despre importanța acestei sărbători și a apei sfințite în viața românilor.
IOAN NAT BALINT, preot protopop Beius "Noi creștinii, apa o folosim spre tot folosul de trebuință și ea va fi spre sfințirea celor care o vor lua cu credințoșie, cu credință și cu vrednicie. "
La slujbă, au asistat și turiștii care au ales să-și petreacă sărbătorile în stațiunea Stâna de Vale.
VOX "Ne-am obișnuit să luam apa sfințită de la Stâna de Vale care e foarte bună, ajută mult fiind o apă foarte pură. "
VOX "Ne petrecem de obicei sărbătorile aici și nu ratăm ocazia să participăm la slujba de Bobotează. Bei din ea, când ai o problemă se sănătate. "
Cu ocazia sfințirii izvorului ce curge din inima muntelui, președintele Grupului de Firme European Drink's &Food, Viorel Micula transmite un mesaj de credință și simțire, în zi de mare sărbătoare creștină:
"Mulțumim lui Dumnezeu că ne-a învrednicit să ajungem Sfânta zi de 6 ianuarie când noi, creștinii ortodocși, sărbătorim Botezul Domnului și putem, cu smerenie, să ne bucurăm de toată taina, splendoarea și profunzimea acestei sărbători. Boboteaza este sărbătoarea dedicată purificării naturii de forțele răului și, în special, a purificării apei. În această zi, în toate bisericile se face sfințirea cea mare a apei, de binefacerile căreia ne bucurăm cu toții. Sfințirea apei înseamnă aducerea ei la starea inițială, așa cum o crease Dumnezeu la început, când era apă vie, sfântă, pură și nealterabilă, pentru că, după căderea omului în păcat, a început alterarea și pierderea calității de apă vie. Apa aceasta sfințită, având în ea darul și puterea dumnezeiască a Sfântului Duh, a făcut adesea multe minuni, însănătoșind bolnavi, tămăduind răni, apărând de rele și de necazuri, de aceea este păstrată cu grijă la loc sigur. Ea are puteri miraculoase și nu se strică niciodată. Oricine va gusta din această apă sfințită va fi apărat de toate bolile. Vă îndemn pe toți ca împreună, să ne deschidem sufletele către miracolul Bobotezei, să luăm binecuvântare și putere din fiecare picătură de apă sfințită, să ne încărcăm sufletele cu credință și iubire și să ne rugăm pentru sănătate, putere și bunăstare. Si pentru că mâine este Sfântul Ion, doresc să transmit tuturor celor care poartă numele de Ion și Ioana, La Mulți Ani binecuvântați de Dumnezeu cu sănătate multă, bucurii, împliniri, succes și prosperitate. Tuturor vă urez, din suflet, La Mulți Ani, La Mii de Ani!"
În jurul Izvorului Minunii, s-au format de-a lungul timpului numeroase legende. Cea mai cunoscută este dragostea dintre un prinț și o prințesă, Consânzeana munților de gheață și Făt Frumosul Focului, din contopirea cărora s-au pornit apele cu puteri miraculoase a izvorului minunilor.
În fiecare an, pe 6 ianuarie, preoții cheamă Duhul Sfânt asupra apelor de pe tot cuprinsul țării, cinstind, astfel, Botezul Domnului în apa Iordanului. Boboteaza, această mare sărbătoare creștină, este celebrată conform tradiției...
Un strat gros de zăpadă acoperă stațiunea Stâna de Vale din masivul Vlădeasa, județul Bihor, spre bucuria turiștilor de toate vârstele, care petrec sărbătorile de iarnă în acest loc de basm.
În prima zi de Crăciun, bucuria sărbătorii s-a simțit din plin la biserica din cartierul bucureștean Brâncuși, unde sute de credincioși au participat la Sfânta Liturghie. Aceștia s-au adunat în număr mare încă de dimineață. După slujbă, atmosfera festivă a continuat cu un moment special dedicat colindelor tradiționale de Crăciun, interpretate cu măiestrie de corul Evia.
Peisaj ca-n poveștile de iarnă, aer curat și distracție la cote înalte, în stațiunea Stâna de Vale din județul Bihor! În stațiunea din masivul Vlădeasa, situată la 1.100 de metri altitudine, a nins ca-n basme, iar stratul de zăpadă...
Biserica Ortodoxă Română are un set de reguli pentru preoți și personalul monahal în perspectiva alegerilor din 2024. Conform comunicatului transmis, miercuri, de Biroul de Presă al Patriarhiei Române...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019