Rețeta electronică va deveni funcțională, de la 1 iunie, și va avea menirea de a elimina frauda din sistem, estimată la 400-500 de milioane de euro pe an. Rețeta emisă de medicul de familie va fi văzută în timp real și de farmaciști. În paralel, pacienții vor primi și rețeta pe hârtie, cu cod de bare, pentru a preîntâmpina problemele apărute la conectare.
DORIN IONESCU, director general, C.N.A.S. "Chiar și în acest moment, toți medicii, indiferent de zona unde își desfășoară activitatea, raportează electronic, în fiecare lună."
DRAGOȘ DOBRAN, reprezentant firmă de soft "Am făcut teste cu 10.000 de conectări simultane pe secundă. Asta e echivalent cu faptul că toți medicii și farmaciștii vor lucra on-line și vor trimite tot timplul rețete."
Medicii vor trebui să suporte atât cheltuielile pe care le presupune abonamentul la internet, cât și aparatura necesară, respectiv calculatoare și imprimante performante. În proiectul normelor de aplicare, sunt prevăzute atât bonusuri de maximum 100 de lei, pentru cei care se conformează chiar din prima lună, cât și sancțiuni drastice.
SANDRA ALEXIU, secretar, S.N.M.F. "Mi se pare revoltător sistemul prin care din start suntem considerați infractori. Primul lucru la care se gândesc e să ne aplice sancțiuni. În a treia lună, dacă nu ai băgat rețetele, ți se impută toate. Păi vorbim de zeci de milioane."
MAGDALENA ZALIU, medic de familie "Din cauza condițiilor vremii, pot apărea, la noi, întreruperi ale rețelei de internet și evident că atunci nu vor fi eliberate rețete."
Farmaciștii se plâng și ei de cheltuielile mari și de blocajele dese ale programului informatic.
VOX "Am avut oferte de cititoare de card cu 800 sau 1000 de lei. Oricum, suma e mare, iar contractele cu firmele de soft costă și ele bani mulți. Oricum ar fi, ne așteptăm și la haos."
Rețeta electronică va intra în funcțiune cu handicapul lipsei informațiilor despre medicamente, din cauza faptului că Agenția Medicamentului nu a furnizat încă datele solicitate, într-un format electronic corespunzător.
Eveniment în spiritul sărbătorilor de iarnă, organizat de Asociația "Sănătatea ta" din Oradea în fața Spitalului Municipal „Gavril Curteanu”, unitate sanitară suport COVID-19. În acel loc au fost amplasați, în formă de inimă...
Pandemia de COVID-19 a afectat și piața de medicamente! Astfel, românii cumpără mai puține cutii de la lună la lună, consumul scăzând cu 16,6%, potrivit datelor furnizate de compania de cercetare de piață...
Solidaritatea este cel mai bun medicament în aceste vremuri de pandemie, iar companiile care au donat și donează spitalelor cele de trebuință ne ajută să respirăm mai liniștiți! Încă din primul moment...
Campanie stranie, în București, Iași, Brașov și în alte orașe din țară! O artistă din Capitală a creat o serie de ilustrații înfățișând medici cu aure și în posturi de sfinți, în cadrul unei campanii derulate de o agenție de publicitate...
Sindicatele din sănătate trag un semnal de alarmă! Potrivit reprezentanților Federației Solidaritatea Sanitară din România, până la data de 5 aprilie, 734 de salariați din domeniul sănătății au fost confirmați cu noul coronavirus...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019