Reteta electronicã si cardul national de sãnãtate devin operationale, de la 1 iunie. Sistemul medical informatizat, cu retete electronice si un card national de sãnãtate, tot electronic, devine, astfel realitate. Ministerul Sanatatii intentiona de mai mult timp sa aplice un astfel de sistem, cu scopul de a opri fraudele în sistem, dar si pentru a avea o mai buna evidentã a pacientilor. Potrivit noilor reglementari din sistemul sanitar, pacientii asigurati vor beneficia, începând cu luna august, de cardul national de sãnãtate, iar pacientii îsi vor putea lua medicamente pe baza unor prescriptii electronice.
LUCIAN DUTÃ, presedinte, C.N.A.S. "Cadrul national de sanatate costa in final cu tot cu distributie 2 euro, 2 euro si ceva per pacient. Cine nu va avea card inseamna ca nu e asigurat si trebuie sa isi rezolva situatia."
Problema este ca aplicatia este functionala doar daca spitalele si farmaciile sunt conectate la internet. In plus, medicii si farmacistii se tem ca vor fi nevoiti sa suporte costurile implementarii noului sistem.
DOINA MIHÃILÃ, presedinte, Federatia Medicilor de Familie "Noi am spus clar ca daca trebuie sa suportam noi costurile infrastructurii cardurilor vom refuza categoric sa o facem. Vor gasi metode prin care sa gaseasca resurse financiare pentru a ne ajuta cu aceste cititoare de carduri."
LUCIAN DUTÃ, presedinte, C.N.A.S. "Medicul ii scrie in computer reteta, i se da formularul, copie si se duce la farmacie si cu un cod de bare farmacistul verifica."
CLARA POPESCU, vicepresedinte, Colegiul Farmacistilor din Romania "Trecerea la prescrierea electronica presupune o serie de cheltuieli pentru farmacii si speram ca acele cititoare de carduri sa fie decontate de CNAS."
Desi prescriptia electronicã va intra în vigoare de la 1 iunie, medicii vor putea folosi, o perioadã, si vechile retete, pânã se vor obisnui cu noul sistem.
Peste jumătate dintre români au carii dentare, iar un sfert din populație suferă de afecțiuni și sângerări gingivale sau de boală parodontală deja instalată. Asta rezultă din Barometrul Stomatologiei 2025, ale cărui date au fost prezentate...
Un stil de viață sănătos este foarte important pentru menținerea stării noastre de sănătate și reducerea îmbolnăvirii, atrag atenția medicii și specialiștii în domeniu. Alimentație sănătoasă înseamnă, în primul rând, echilibru între alimentele consumate la fiecare masă, dar și diversitate a acestora și a suplimentelor. Astfel organismul nostru trebuie să beneficieze de toate substanțele nutritive necesare funcționării în condiții optime, pe perioadă îndelungată, pentru a nu ajunge să ne îmbolnăvim.
Obezitatea, o problemă de sănătate publică majoră, care afectează tot mai multe persoane, indiferent de vârstă! În țara noastră, prevalența obezității este în creștere, ceea ce indică o posibilă viitoare creștere a incidenței cancerelor asociate.
Ministerul Finanțelor analizează posibilitatea reducerii substanțiale a tranzacțiilor cu bani gheață, în domenii cu risc major. Anunțul a fost făcut de ministrul de resort, Tanczos Barna. "Nu vă spun dacă vom umbla la plafoane...
Starea precară a sănătății românilor, reflectată în Raportul ”Health at a Glance: Europe 2024. State of Health in the EU Cycle” 2024, publicat de Comisia Europeană și Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică! Conform...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019