Date companie
 
 
 
 

Dezastru ecologic pe Olt, din cauza minei de la Bălan

RSS Știri
 
 
Data publicării : 25 Iunie 2014
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : dezastru, ecologic
 

Dezastru ecologic în județul Harghita. În apele din bazinul Oltului Superior peștii mor, iar terenurile și pânza de apă freatică sunt contaminate. Totul din cauza stației de epurare pasivă a apelor de la mina Bălan, care nu a fost îngrijită corespunzător. Autoritățile încearcă să găsească o soluție.

SZEP ROBERT, comisar șef adj. Garda Națională de Mediu: ”Din păcate sunt poluări care apar cam în fiecare lună, poluări accidentale care durează o zi, două, din cauza nefuncționării stației de epurare pasivă a apei de mină. Reprezintă o problemă reală în ceea ce privește ecosistemul Oltului și o problemă este legată de legislație.”

Situația este cu atât mai dificilă cu cât o parte din terenul pe care se află stația de epurare pasivă a fost vândută de lichidator unei persoane fizice, și, prin urmare, capacitatea autorităților de a interveni este îngrădită. Noul proprietar nu a avut grijă ca instalația să fie întreținută corespunzator, conducta de alimentare a dispărut pur și simplu, iar apele de mină cu oxizi de mangan, cupru și fier se revarsă necontrolat. Oamenii locului spun că, cel mai probabil, conducta a fost vândută la fier vechi.

PURCARU STAMIN ION, director general Conversmin: ”Cum a fost posibil să se vândă acest teren? Astăzi activează două legi care au prevederi diferite. Legea minelor, care spune că obiectivul trebuie ecologizat, închis și legea insolvenței care lucrează în favoarea creditorului. Cred că trebuie armonizate cele două legi, cu prioritate pe legea minelor, încât creditorii să poată acționa după ce lucrurile sunt reabilitate ecologic și după ce situația unei mine a fost finalizată.”

Specialiștii încearcă să găsească soluții pentru a reduce riscul asupra ecosistemului.

SZASZ LASZLO, diriginte șantier de ecologizare mina Bălan: ”Dacă plouă o săptămână într-una, se poate vorbi de poluare continuă? Normal că se poate vorbi, fiindcă pe lângă faptul că iese din subteran, mai poate lua și din mâlul decantat.”

Sucursala Minieră Bălan și-a încetat oficial activitatea în iunie 2006. În prezent, sunt în curs de execuție lucrări de închidere și reconstrucție ecologică, valoarea totală a proiectelor fiind de peste 84 de milioane de lei. Fondurile alocate pentru acest an s-au epuizat și se așteaptă acum o suplimentare la rectificarea bugetară.



« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu



 
 

Alte știri pe aceeași temă

  • Vânzările de mașini nepoluante, în creștere ( 23 Decembrie 2019 )

    Mașinile nepoluante câștigă tot mai mult teren în preferințele românilor! În primele 11 luni ale acestui an, românii au achiziționat cu circa 50% mai multe autoturisme prietenoase cu mediul, în comparație cu aceeași perioadă...

  • DN 76 Oradea - Deva, drumul promisiunilor încălcate ( 2 August 2015 )

    Anotimpul frunzelor uscate și lăzilor cu roade încărcate. Anotimpu-n care noaptea crește și în care vremea se răcește. Ați ghicit, este vorba despre toamna, ultimatum-ul dat de autorități pentru finalizarea lucrărilor de reabilitare a Drumului Național 76, Oradea – Deva. Cu câteva luni înainte ca termenul-limită pentru finalizarea lucrărilor să expire...

  • Conducerea Administrației Apele Române este vinovată de producerea iunundațiilor, susțin Ponta și Dragnea ( 22 Aprilie 2014 )

    Guvernul acuză conducerea Administrației "Apele Române" de lipsă de acțiune, în cazul dezastrului din Teleorman. Premierul Victor Ponta și vicepremierul Liviu Dragnea au atras atenția că inundațiile apar mereu în aceleași locuri pentru că nu s-a mai investit în diguri. Premierul Victor Ponta și vicepremierul Liviu Dragnea au vizitat mai multe zone afectate de inundații, în Teleorman. Ei au promis 15 milioane de lei pentru...

  • Rezultate dezastruoase la simularea evaluãrii naționale ( 2 Martie 2014 )

    Rezultate dezastruoase la simularea evaluãrii naționale la clasa a VIII-a! Ministrul Educației, Remus Pricopie, spune cã nici mãcar jumãtate dintre elevi nu au reușit sã obținã nota 5. Ministrul Educației a adãugat cã rezultatele acestor simulãri se vor vedea abia anul viitor. Situația dezastruoasă reprezintă și motiv de reproș între foștii miniștri. Notele de la evaluarea naționalã sunt mult mai importante anul acesta.

  • Premierul Victor Ponta vrea să reducă TVA la produsele bio, la 9% ( 9 Noiembrie 2013 )

    Reducerea TVA la 9% ar putea fi aplicatã și produselor bio! Cel puțin așa ar vrea premierul Victor Ponta. El a precizat că mãsura ar trebui aplicatã din iulie, dacã oficialii europeni acceptã propunerea. În viziunea guvernanților, alimentele bio ar fi mai accesibile românilor. Potrivit europarlamentarului Daciana Sârbu, avantajul ar fi acela că românii ar putea mânca mai sãnãtos, iar producatorii bio din țarã ar fi încurajați, astfel, sã-și creascã producția.

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2