Ziua de 25 noiembrie a fost stabilită de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite în anul 2000, ca fiind Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor. Directorul general al ASproAS, Ana Rădulescu, a precizat că dificultățile cu care femeile se confruntă sunt foarte foarte mari, iar din experiența altor țări numărul cazurilor de violență au crescut în această perioadă.
ANA RĂDULESCU, director general AsproAs
"Știm că dificultățile cu care ele se confruntă sunt foarte mari în această perioadă, însă nu avem o statistică. Echipele de intervenție la nivelul comunităților au fost prezente și active în această perioadă. Din experiența altor țări știm că numărul cazurilor de violență a crescut în această perioadă și de asemenea a scăzut capacitatea femeilor victime ale violenței domestice să solicite suportul serviciilor. S-a păstrat partea aceasta în care echipele mobile au intervenit în comunitate și pentru cazurile care au sunat la 112, știm că intervențiile au continuat și în perioada stării de urgență. România a stat întotdeauna dificil la partea de prevenire. Nu avem în acest moment servicii puternice de prevenire a violenței în familie. Partea aceasta de asistență sau îndrumare care s-a mutat în zona digitală se face din ce în ce mai dificil. Așa că pe partea de prevenire nu aș putea spune că în perioada stării de alertă noi am reușit să susținem femeile victime ale violenței. Au existat sesiuni de consiliere și pregătirea specialiștilor să transmită mesaje comunitare, însă aceste acțiuni sunt punctuale, nu acoperă zona rurală și familiile care nu au acces la internet și de aceea cred că pe partea de prevenire se face destul de puțin. "
De asemenea, Ministerul Apărării Naționale se alătură și în acest an instituțiilor publice și organizatiilor din întreaga lume care sărbătoresc Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor.
ALEXANDRA VLAD, reporter
,,În perioada 25 noiembrie - 10 decembrie 2020 se desfășoară campania ,,Construim o lume portocalie! Oprim violența împotriva femeilor!", demarată la inițiativa Federației Europene Soroptimist International. Administrația Prezidențială marchează această inițiativă cu ocazia Zilei Internaționale a eliminării violenței împotriva femeilor prin iluminarea, în semn de solidaritate, a Palatului Cotroceni, în portocaliu. "
Potrivit Administrației Prezidențiale, în România, violența domestică reprezintă o reală și gravă problemă, precizând că în anul 2019, conform Inspectoratului General al Poliției Române, au fost sesizate aproape 26.000 de cazuri de violență în familie.
Doar în cursul anului trecut, au fost raportate peste o sută de mii de incidente de violență în familie, a declarat ministrul Justiției, Alina Gorghiu. Ea a subliniat că acest număr reprezintă, însă, doar o mică parte...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019