Consumăm tot mai multe legume de import, în locul celor autohtone! Unul dintre motive este faptul că producția internă a scăzut, pe fondul reducerii numărului de sere și solarii și deficitului de forță de muncă. Specialiștii în domeniu, dar și fermieii, spun că statul ar trebui să îi ajute mai mult pe micii producători. Poate așa, pe masa românilor ar fi mai multe legume românești, proaspete și sănătoase.
VIRGIL ARPĂȘANU, fermier
“Solariile sunt mult mai puține. Dacă discutăm de solarii și sere suntem cu foarte mult în urmă ca și suprafețe și ca și pondere.În solarii, pentru o familie e necesar ca să își facă producția proprie, să-și asigure un necesar pentru ei și să aibă o mică desfacere, o vânzare pe piața liberă.”
EMIL TEOFIL BĂLTEANU, fermier
“Sunt din ce în ce mai puține pentru că și la noi în țară au pătruns marile unități de producție în sere hiperdotate și sunt cele care ne furnizează nouă legume de o calitate care nu este deloc ceea ce ne-ar trebui nouă, dar fără îndoială că o revitalizare a producției în solarii ar face foarte bine pentru că țara este educată. “
Fermierii nu se pot angaja în proiecte de anvergură, pentru că nu găsesc oameni care să vrea să muncească în sere și solarii.
GABRIELA SAVA, realizator TV, Emisiunea Euroferma
“Am observat că sunt foarte mulți tineri care se îndreaptă către agricultură, dar într-adevăr numărul acestora a scăzut, pentru că erau șapte în vârstă și apare un tânăr dintr-o dată. Nu este însă foarte ușor, pentru că avem o competiție din țările care se bucură de mai mult soare, de mai puțină economie în momentul în care produc și atunci e clar că ei vor ieși primii pe piață și vor alimenta.”
Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, importurile de legume și fructe au crescut cu 4,8% în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2018, comparativ cu perioada similară a anului precedent. Totodată, exporturile au consemnat un avans cu 9,6% față de primele șase luni din 2017. În aceste condiții, deficitul României în comerțul internațional cu legume și fructe se ridică la aproximativ 704 milioane de euro.
A început ofensiva împotriva fructelor și legumelor neconforme din import. În 11 aprilie, inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală și inspectorii Direcției Generale a Vămilor au demarat la nivel național acțiunea ”Demetra”, de verificare...
Zeci de tone de legume și fructe lovite, deshidratate, cu pete, pulpă moale, ofilite, alterate, cu urme de boli de depozit și de mucegai și fără etichete. Asta au găsit comisarii de la Protecția Consumatorilor în timpul controalelor...
Operațiunea „Demetra” continuă! Peste 80 de tone de legume și fructe, între care 23 de tone de ceapă uscată din Polonia și 200 de kilograme de usturoi din China, au fost confiscate în cadrul acțiunii „Demetra”, prin care se verifică circuitele de comercializare a legumelor și fructelor.
10 containere și 10 corturi anticaniculă, în cele mai aglomerate zone din București! Containerele anticaniculă, care sunt o premieră pentru Capitală, sunt dotate cu canapea medicală, scaune, dozator de apă...
Aproape șapte tone de fructe și legume și 1,5 tone de carne, confiscate de polițiști înaintea Paștelui. În urma controalelor făcute pentru verificarea legalității activităților comerciale cu produse specifice Paștelui, agenții au mai confiscat peste 1.300 de litri de băuturi alcoolice și alte mărfuri în valoare de peste 330.000 de lei.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019