Un proverb spune să muncim la tinerețe ca să avem la bătrânețe, doar că seniorii noștri nu au o bătrânețe ușoară. Pentru a aduce în atenția decidenților politici și a publicului larg necesitatea creării unor condiții care să sprijine îmbătrânirea activă și demnă, a fost lansată ”Carta Albă a Drepturilor Persoanelor Vârstnice din România”. Inițiativa se încadrează în proiectul ”Federația SenioriNET - ONG-uri mai puternice în sprjinul vârstnicilor din România!”, derulat de către Confederația Caritas România, în parteneriat cu Asociația Four Change.
DOINA CRÂNGAȘU, director executiv, Caritas România
”Dorim ca, împreună cu autoritățile centrale și publice, să contribuim la îmbunătățirea unei strategii naționale. De altfel, această strategie națională trebuie să se fundamenteze pe dreptul persoanei vârstnice la servicii sociale, la servicii medicale, asistență medicală corespunzătoare nevoilor lor, acces la informație, oportunități de petrecere a timpului liber. Dar, evident, asta în corelație cu capacitatea acestor persoane de a accesa astfel de servicii. De altfel, în elaborarea Cartei Albe noi am făcut un sondaj de opinie în rândul a aproape 700 de persoane beneficiare ale serviciilor noastre și 48,9% au declarat că au un venit lunar de doar 1.000 de lei. Este simplu să ne imaginăm cât de dificil este să treci iarna.”
ADRIAN ȚUȚUIANU, secretar general adjunct, Secretariatul General al Guvernului
”Considerăm că este oportună lansarea unei Carte a Drepturilor a acestor persoane care să pună accent pe drepturile fundamentale ale acestora care sunt stipulate în Constituția României și în documentele internaționale pe care România le-a semnat. + Sunt în temă, sunt preocupat și am fost preocupat de chestiunea evoluției demografice a României și de soluțiile de protejare, de protecție a populației vârstnice. + Este o preocupare acest indice de dependență demografică. 24 de persoane vârstnice la 100 de persoane active, ceea ce înseamnă dezechilibre majore pentru viitor.”
ELENA DOBRE, director Politici Sociale, Ministerul Muncii
”Una dintre prioritățile Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, respectiv, aceea de dezvoltare a serviciilor sociale pentru persoanele vârstnice, de îmbunătățire a cadrului legislativ. Ministerul Muncii a pregătit și are în derulare o vastă reformă privind persoana vârstnică.”
În România, majoritatea persoanelor care au nevoie de îngrijire permanentă sunt îngrijite de membrii familiei. Serviciile profesionalizate din sistemul public sunt destul de reduse, iar cele private sunt foarte costisitoare, fiind accesibile doar pentru vârstnicii care au pensii mari sau ale căror familii au capacitatea financiară să susțină costurile acestora.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019