Se împlinesc doi ani de la una din cele mai mari tragedii din istoria recentă a României: incendiul din clubul Colectiv, în urma căruia 65 de tineri au murit, iar alți aproape 200 au fost răniți. La 730 de zile de la tragedie, supraviețuitorii de la Colectiv, rudele și prietenii celor morți sunt disperați. Spun că nu s-a schimbat nimic și cer să se facă dreptate. Câteva mii de oameni au participat la un marș al tăcerii, în memoria celor care au murit în incendiu. S-au oprit în fața clubului, fosta fabrică Pionierul, unde au aprins lumânări.
În seara de 30 octombrie 2015, câteva sute de tineri se aflau în Clubul Colectiv, unde asistau la concertul trupei rock Goodbye to Gravity, care își lansa noul album. La ora 22.32 a izbucnit focul, din cauza unor artificii de pe scenă, iar flăcările s-au extins în zeci de secunde. În acea noapte de groază, 27 de tineri și-au pierdut viața, iar alți 162 au fost răniți. În săptămânile care au urmat, 37 dintre supraviețuitori au murit în spitale. În luna iulie a acestui an, un alt supraviețuitor, a cărui prietenă și-a pierdut viața în incendiu, a murit. Tânărul s-ar fi sinucis. La doi ani de la infernul din clubul Colectiv, justiția nu a găsit vreun vinovat, deși au fost începute patru anchete penale. Procesul deschis la Tribunalul București bate pasul pe loc.
După toate cele întâmplate, spitalele din România sunt și astăzi incapabile să trateze pe cei care suferă arsuri grave, infecțiile nosocomiale continuă să ucidă pacienți, iar sute de cluburi bucureștene functionează în continuare fără autorizatie ISU. Ce este și mai grav este faptul că persoanele responsabile de gestionarea catastrofală a crizei de la Colectiv ocupă în continuare funcții publice. Totuși, statul încearcă să modifice câte ceva pentru a preîntâmpina o altă tragedie similară celei din Clubul „Colectiv”. Uan dintre printre primele măsuri care s-au luat de către autorități la scurt timp după tragedie a fost mărirea cuantumului amenzilor pentru încălcarea de către patronii localurilor a legislației privind securitatea la incendiu.
Flori, lumânări și multe amintiri! Trupul neînsuflețit al actorului și omului politic Bogdan Stanoevici a fost depus la capela cimitirului Bellu, unde cei care l-au iubit și apreciat i-au putut aduce un omagiu.
S-au împlinit 40 de ani de la trecerea în rândul celor drepți a marelui om de cultură și ziarist Pamfil Șeicaru. Cu această ocazie, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România a organizat o ceremonie de comemorare...
Mihai Eminescu, comemorat la 131 de ani de la moarte! Zeci de persoane au asistat la o slujbă de pomenire, la Cimitirul Bellu din București. A fost oficiat un parastas și au fost depuse coroane de flori, în semn de omagiu. Oameni de cultură și admiratori ai operei eminesciene au ținut cuvântări și au recitat poezii ale marelui nostru poet.
Statul român ar putea plăti tratamentele victimelor incendiului de la Colectiv pe durata întregii vieți a acestora, atât în țară cât și în străinătate. Plenul Senatului a aprobat propunerea legislativă referitoare la acordarea...
4 ani mai târziu au venit condamnările în cazul Colectiv, în urma căruia 64 de tineri și-au pierdut viața. Sentințe grele pentru patronii clublui dar și pentru administratora firmei de artificii sau pentru pompierii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență București care au verificat localul, fără a lua măsurile legale în privința respectării normelor de securitate la incendiu.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019