Date companie
 
 
 
 

Donarea de organe, un proces cu multe obstacole

RSS Știri
 
 
Data publicării : 1 Aprilie 2025
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : transplant, organe, donare
 

Donarea de organe în România este un subiect delicat. Deși reprezintă un act de altruism, care poate salva vieți, procesul este adesea îngreunat de obstacole administrative și juridice, descurajând potențialii donatori. Patru adolescenți au decis să se implice în lupta pentru viață, odată cu lansarea Asociației "Prin tine, faci bine".

"În fața unei tragedii există o formă de bine care trebuie făcută, donarea de organe, este un gest care poate transforma o pierdere într-o salvare, este o formă de solidaritate profundă, o dovadă că ne putem ajuta unii pe alții, atunci când nu ne cunoaștem."

"În fiecare zi, oameni care ar putea fi salvați prin transplant își pierd viața deoarece nu există destule organe disponibile, cifrele vorbesc de la sine. România este una dintre ultimele țări din Europa, din Uniunea Europeană, la numărul de donatori, iar acest lucru trebuie să se schimbe. Noi, patru tineri de 17 ani, am ales să nu rămâne indiferenți, am creat această asociație pentru că vrem să aducem donarea de organe, în planul discuțiilor publice."

În România, donarea de organe se bazează pe consimțământul informat, ceea ce înseamnă că o persoană trebuie să își exprime dorința de a deveni donator printr-un act notarial înregistrat în Registrul Național de Transplant. Cu toate acestea, chiar și în prezența acestui document, decizia finală îi aparține familiei.

DAN IACOB, student la Medicină

"Ne dorim să ajungem astfel la oameni, ca ei să poată conștientiza care este problema la acest moment în țară, faptul că România este la coada clasementului și este cu mult în urma celorlalte țări europene și a mediei europene la donarea de organe și țesuturi, dar și pentru a le arăta oamenilor care este impactul acestei întregi proceduri, întregului parcurs de prelevare, donare și transplantare și modul prin care aceștia pot schimba viața a până la opt oameni prin, completarea acestor formulare de consimțământ pentru donare și, până la urmă, un gest altruist față de semeni, într-un moment de maximă vulnerabilitate pentru ei."

Legea actuală, adoptată în 2006, oferă rudelor până la gradul patru dreptul de a decide asupra donării. Tentativele de modificare a legislației, inclusiv implementarea consimțământului prezumat, au fost blocate de-a lungul anilor. În prezent, nu există o lege coerentă a transplantului, care să includă un sistem complet de îngrijire pentru pacienți. Domeniul transplantului rămâne astfel în urmă față de standardele din țările europene dezvoltate. Conform ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, anul trecut, din 190 de potențiali donatori, doar 73 au ajuns să salveze vieți, restul cazurilor fiind compromise, fie din cauza refuzului familiilor, fie din motive de incompatibilitate a organelor. Neîncrederea în sistemul medical și considerentele religioase sunt principalele motive pentru care multe familii refuză donarea.


Donarea de organe, un proces cu multe obstacole

« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu



 
 

Alte știri pe aceeași temă

  • România are nevoie de sânge ( 1 Noiembrie 2019 )

    Criză de sânge în spitalele românești! Tot mai mulți pacienți au nevoie urgentă de transfuzie, motiv pentru care Institutul Clinic Fundeni a organizat o campanie fără precedent, prin care angajații donează sânge. Prin această inițiativă se face de asemenea apel către populație, pentru a se gândi la cei care au nevoie de sânge, în urma unui accident sau a unei maladii.

  • Organele prelevate de la actrița Ema Vețean salvează cinci vieți ( 29 Octombrie 2019 )

    Familia a donat organele actriței Ema Vețean, de la Teatrul Național ”Radu Stanca” din Sibiu, care și-a pierdut viața într-un tragic accident rutier. Familia actrițe a acceptat prelevarea de organe, dăruind, astfel, viață...

  • Campanie de donare de sânge, în centrele de transfuzii ( 22 Mai 2019 )

    O campanie națională de conștientizare și educare a populației privind donarea de sânge se desfășoară până la sfârșitul săptămânii, la centrele de transfuzie din toată țara. Din fericire oamenii au reacționat, în urma îndemnului, și au venit...

  • Bucureștenii pot dona sânge la un mall din Sectorul 4 ( 31 August 2018 )

    Bucureștenii pot dona sânge la mall, în acest weekend. Centrul de Transfuzie Sanguină din București, cu sprijinul unor fundații, organizează într-un un mare centru comercial din Sectorul 4, a șaptea ediție a campaniei "Daruiește timp un pic altfel, donează sange!". 

  • Ministrul Sănătății, apel către populație pentru a dona sânge ( 24 Iulie 2018 )

    Ministrul Sănătății, apel către populație pentru a dona sânge! Și asta în condițiile în care cererea zilnică a spitalelor din București este de până la cinci ori mai mare față de cât poate asigura centrul de donare. 

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2