Donație din suflet din partea Corinei Chiriac pentru Muzeul Național de Istorie a României! Rochii de scenă, trofee și diplome, instrumente muzicale și fotografii și documente de familie, între care pașapoartele iraniene ale bunicilor materni de origine armeană, se numără printre obiectele pe care una dintre cele mai îndrăgite artiste ale României a decis să le doneze muzeului.
CORINA CHIRIAC, artistă
”Noi am fost o familie care am păstrat tot felul de bunuri, nu numai fotografii de familie. S-au păstrat acte, eu am păstrat bilete de avion cu care am zburat în anii '70. Și a venit, probabil, momentul când gândindu-mă ce voi face cu ele, m-am gândit să le ofer unui muzeu, n-am știut dacă ei mi le vor accepta, ca să le expună pentru generațiile viitoare. Pentru că ele reprezintă, într-adevăr, niște epoci de istorie românească.”
Din colecția care va putea fi admirată la Muzeul Național de Istorie fac parte rochii de scenă purtate de Corina Chiriac, dar și trofeul obținut la ediția din 1971 a Festivalului Cerbul de Aur.
CORINA CHIRIAC, artistă
”De exemplu, rochia asta cu care am traversat și oceanul de câteva ori, cu care am participat la multe spectacole, sunt fotografiată în rochia asta cu Gina Lollobrigida, o văd mai bine aici la muzeu pe manechin. ”Nu vă este greu să vă despărțiți de ”Cerbul de Aur”? Nu, nu mi-e greu. M-am gândit foarte bine. A durat un an până când eu am adunat pe liste ce să le propun muzeului.”
ERNEST OBERLANDER TÂRNOVEANU, director, Muzeul Național de Istorie a României
”Nici nu știți cât vă sunt de recunoscător. Și aș vrea ca acest lucru să îl luați nu ca vorbe formale într-un context festiv, ci realmente eu vă sunt recunoscător ca om de meserie, ca persoană care și-a dedicat o bună parte din viață protejării, păstrării, multiplicării patrimoniului muzeelor.”
Corina Chiriac spune că nu și-a donat și cerceii de aur, la care ține foarte mult.
CORINA CHIRIAC, artistă
”Nu pot să nu remarc cerceii pe care îi purtați! Acești sunt tot o moștenire? Nu, aceștia sunt făcuți de mine, la începutul anilor '80 și sunt un fel de emblemă. Îi voi purta până, probabil, la sfârșitul vieții. Problema e, așa de multă lume mi i-a cerut încât nu știu cui am să-I dau. Deocamdată, îi port eu.”
Toate obiectele donate de Corina Chiriac vor deveni unele de patrimoniu și vor fi disponibile online în proiectele virtuale ale Muzeului National de Istorie a României. Mare parte a acestei donații va fi prezentată publicului într-o expoziție temporară, spre sfârșitul lunii octombrie, legată de aniversarea artistei.
CRISTINA PĂIUȘAN NUICĂ, cercetător științific, Muzeul Național de Istorie a României
”Doamna Corina Chiriac a donat câteva sute de obiecte de patrimoniu. Cel mai vechi este din 1901 și cel mai nou este din anul 2021. Pentru muzeu reprezintă o îmbunătățire a tezaurului nostru, o îmbunătățire cu altfel de piese.”
CORINA CHIRIAC, artistă
”Eu vă mulțumesc frumos că ați venit și să ne revedem sănătoși la Național TV! Salut telespectatorii, salut direcția, salut pe toți colegii, operatori, Raluca Olaru, pe toată lumea. Vă pup și mi-e dor de voi!”
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019