Noua Lege a sănătății le face dreptate pacienților care cad victime ale malpraxisului! Societățile de asigurări ar putea fi obligate să încheie cu medicii și polițe pentru daune morale. Despăgubirile pentru suferință pot fi obținute, în prezent, doar în instanță, fapt care implică ani lungi de procese. Ionuț Lungu se luptă, de cinci ani, prin tribunale pentru despăgubiri, după ce fiul lui a rămas cu sechele, pentru că mama a fost lăsată nesupravegheată în timp ce năștea, iar bebelușul s-a asfixiat din cauza ștrangulării cu cordonul ombilical.
prin telefon: IONUȚ LUNGU, tatăl lui Sebastian Lungu: "Ați primit despăgubiri materiale? Nu, în niciun caz. Despăgubiri morale? Nu, în niciun caz. Nu, nu că n-am primit. Nici măcar nu ni s-a propus sau nu ni s-a sugerat o variantă."
Părinții lui Sebastian și-au dus copilul la tratament pe banii lor, însă lucrurile ar putea sta altfel după intrarea în vigoare a noii legi a sănătății.
VASILE CEPOI, ministrul Sănătății: "Asiguratorul este obligat să propună întâi asigurarea amiabilă pentru a scurta timpul în care petentul este despăgubit."
Potrivit Colegiului Medicilor, în cei 10 ani în care medicii și-au făcut asigurări pentru malpraxis, s-au plătit despăgubiri în doar cinci cazuri.
prin telefon: MONICA POP, dir., Spit. de Oftalmologie București: "Dacă un om rămâne fără un ochi (....) este despăgubit material, ceea ce nu înseamnă absolut nimic, adică o sută sau două de euro."
Ministerul sănătății vrea să oblige asigurătorii să încheie polițe prin care să fie acordate și despăgubiri morale.
VASILE ASTĂRĂSTOAE, președinte, Colegiul Medicilor din România: "A existat, informal, un adevărat cartel, încât nu puteai găsi o societate de asigurări cu care să negociezi."
La nivelul Europei, 97% dintre cazurile de malpraxis se rezolvă pe cale amiabilă și doar 3% ajung în instanță. În România, nu sunt asigurate toate procedurile medicale, astfel că, de exemplu, în cazul unei greșeli la un transplant, pacientul nu poate fi despăgubit.
Peste jumătate dintre români au carii dentare, iar un sfert din populație suferă de afecțiuni și sângerări gingivale sau de boală parodontală deja instalată. Asta rezultă din Barometrul Stomatologiei 2025, ale cărui date au fost prezentate...
Un stil de viață sănătos este foarte important pentru menținerea stării noastre de sănătate și reducerea îmbolnăvirii, atrag atenția medicii și specialiștii în domeniu. Alimentație sănătoasă înseamnă, în primul rând, echilibru între alimentele consumate la fiecare masă, dar și diversitate a acestora și a suplimentelor. Astfel organismul nostru trebuie să beneficieze de toate substanțele nutritive necesare funcționării în condiții optime, pe perioadă îndelungată, pentru a nu ajunge să ne îmbolnăvim.
Obezitatea, o problemă de sănătate publică majoră, care afectează tot mai multe persoane, indiferent de vârstă! În țara noastră, prevalența obezității este în creștere, ceea ce indică o posibilă viitoare creștere a incidenței cancerelor asociate.
Starea precară a sănătății românilor, reflectată în Raportul ”Health at a Glance: Europe 2024. State of Health in the EU Cycle” 2024, publicat de Comisia Europeană și Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică! Conform...
Companiile încep vaccinarea angajaților! Vicepreședintele CNCAV, Andrei Baciu, a anunțat că săptămâna aceasta, peste 40 de companii vor organiza centre de vaccinare la sediile lor, pentru a imuniza...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019