A venit vacanța, pentru elevii care nu au examen de capacitate sau bacalaureat! Înainte de a intra în vacanță, elevii Școlii Gimnaziale nr. 59 din București au dorit să se bucure, împreună, de o excursie pentru care au ales ca itinerariu unele din cele mai frumoase obiective turistice din sudul țării: Zimbrăria Bucșani, cea mai mare din țară, Cetatea Domnească din Targoviște si Mânăstirea Dealu. Rezervația de zimbri, situată la 60 de km de București și 30 de km de Târgoviște, i-a fascinat pe elevii de la școala bucureșteană. Aici, ei au aflat că zimbrul a dispărut de pe teritoriul actual al Romaniei în secolul 19, din cauza vânării în exces și a scăderii drastice a fondului forestier.
LUCIAN PLEȘA, șef, Ocolul Silvic Bucșani ”Există un efectiv de 48 de exemplare, pe o suprafață de 162 de hectare. În cadrul zimbrăriei există o cabană, unde pot fi cazați vizitatorii, în toată perioada anului.”
TUDOR, elev ”Este frumos! Sunt mulți zimbri și ne place să-i hrănim, să-i vedem de aproape.”
ANDREEA, elevă ”Este o ocazie unică să vedem acești zimbri, 24 de masculi și tot atâtea femele.”
Elevii au ajuns, apoi, în vechea capitală a Țării Romanesti, Târgoviște, unde au vizitat Complexul Muzeal Curtea Domnească. Ei au rămas impresionați de clădirile și fortificațiile medievale, care au reprezentat reședința unor mari voievozi ai Țării Românești, printre care Mircea cel Bătrân, Vlad Țepeș și Constantin Brâncoveanu.
IULIANA BOR, referent cultural, Consiliul Județean Dâmbovița ”Curtea Domnească de la Târgoviște este un muzeu în aer liber. Aici se găsesc trei monumente istorice: Biserica Mare Domnească, ruinele Palatului Domnesc și a Turnului Chindiei!”
GABRIEL, elev ”A fost o excursie foarte frumoasă, am urcat în turn. Este o experiență minunată, care nu trebuie ratată.”
TEODORA, elevă ”Mi s-a părut foarte interesant, pentru că am aflat despre istoria orașului.”
Elevii de la Școala 59 au vizitat și Muzeul tiparului și al cărții vechi românești, unde sunt expuse tipărituri din timpul domnilor Serban Cantacuzino, Constantin Brâncoveanu, Matei Basarab și Vasile Lupu. Excursia s-a încheiat la Mânăstirea Dealu, locul unde, la sfarsitul Primului Razboi Mondial, a fost readus capul lui Mihai Viteazul. La Mânăstirea Dealu au mai aflat că aici a apărut prima carte tipărită din Țările Române și a fost organizat ce de-al patrulea centru tipografic european de literă chirilica, prin acțiunea călugarului cărturar Macarie, sub patronajul voievodului Radu cel Mare. După această excursie, copiii vor avea ce să le povestească prietenilor și colegilor care nu au putut să-i însoțească.
Circa 80 de companii, cu peste 5.000 de oferte de locuri de muncă, la ”Angajatori de TOP” București! La târgul de joburi organizat în 28 și 29 martie, la Sala Palatului, românii aflați în căutarea unui loc de muncă au la dispoziție o gamă...
Comisarii Protecției Consumatorilor și polițiștii bucureșteni au desfășurat o amplă acțiune de control, sâmbătă și duminică, în cluburile de noapte din București. Echipele de control au verificat respectarea prevederilor legale...
Porți deschise la Școala Gimnazială nr. 59 din București! Zeci de părinți au venit să viziteze instituția de învățământ, alături de copii. Adulții și cei mici au fost atrași de noile dotări ale școlii. Cadrele didactice bine pregătite rămân însă principalul atu al unității de învățământ din Sectorul 6 al Capitalei.
Colecția de patrimoniu văduvită de coiful de aur de la Coțofenești și de cele trei brățări dacice furate, a fost adusă, vineri-seară, înapoi în România. Potrivit comunicatului transmis de Muzeul Național de Istorie a României...
La ora actuală, aproape o treime dintre școlile din România au catalog electronic, a declarat ministrul Educației, Daniel David. Ministerul Educației definitivează un proiect, astfel încât, catalogul electronic să fie implementat...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019