Vântul care suflă în eolienele din Dobrogea ne umflă inclusiv facturile la energia electrică. Generoasă cu natura, energia verde nu se dovedește la fel de prietenoasă și cu portofelele românilor, care, anul acesta, vor plăti cu 10% mai mult la facturi, din cauza ajutoarelor consistente pe care statul le-a pus la dispoziția investitorilor din sistem. Până în 2020, stimulentele de acest gen ar putea ajunge la circa 10 miliarde de euro. Acest lucru ne plasează în topul țărilor europene, care sprijină proiectele solare și eoliene. În ultimii trei ani, am reușit să atragem investiții de peste trei miliarde de euro, în speranța că, pe viitor, factura va fi mai mică.
IOAN PURICĂ, expert în energie: "În anul acesta, din acea creștere de 10% a curentului electric, 4% reprezintză certificate verzi. (...) Începe să fie semnificativă."
Plătim mai mult pentru că firmele din domeniu sunt obligate prin lege ca, în acest an, să furnizeze abonaților o cantitate mai mare de curent produsă de câmpurile eoliene și fotovoltaice, pe care o cumpără suplimentar cu certificate verzi. 13% din energia care va ajunge în casele și în fabricile românilor, în 2013, ar trebui produsă astfel.
Prin telefon: NICOLAE HAVRILEȚ, director general, A.N.R.E.:"Când se plătește factura, se plătește și această cotă pentru certificate verzi și cogenerare. (...) Se transmit către cei care trebuie să încaseze banii, respectiv producătorii de energie electrică."
La un calcul simplu, rezultă că, la o factură de aproape 88 de lei, pentru un consum de 150 de kilowați pe oră, aceste taxe se ridică la 11 lei. Sistemul de sprijin agreat de statul român și aprobat de Comisia Europeană, bazat pe certificate verzi și pe cote obligatorii, se aplică și în Italia, acolo unde prețul energiei electrice este printre cele mai mari din Europa.
Executivul a aprobat continuarea plafonării prețului energiei și gazelor. La energie, prelungirea schemei se face pentru trei luni iar la gaze se păstrează plafonarea încă un an.
Afirmațiile potrivit cărora România este ”un mare producător de energie” reprezintă un mit. Asta a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, pentru Antena 3, în contextul costurilor energiei. ”Românii plătesc al cincilea...
Românii ar putea să nu vadă nicio diferență în facturi după eliminarea plafonării, dar sunt sfătuiți să verifice pe site-ul ANRE ofertele de pe piață și să o aleagă pe cea mai redusă. Este sfatul transmis de ministrul Energiei...
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, trage un semnal de alarmă! Acesta a declarat că unele companii de furnizare a curentului electric trec consumuri estimate foarte mari pe facturi, ceea ce reprezintă ”o formă de...
Românii care intenționează să-și schimbe furnizorul de energie electrică trebuie să fie atenți la mai multe aspecte. InfoCons avertizează că, înainte de a semna un nou contract, consumatorii trebuie să fie...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019