Date companie
 
 
 
 

Evaziune de un miliard de euro, în industria panificației

RSS Știri
 
 
Data publicării : 22 Februarie 2013
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : evaziune, euro, panificatie
 

Un miliard de euro, acesta este nivelul evaziunii fiscale practicate în industria panificației din România! În ciuda faptului că românii sunt fruntașii Europei la consumul de pâine și produse de panificație, foarte multe firme de pe piață dau faliment, din cauza economiei subterane. În țara noastră sunt 4.500 de societăți, care au ca obiect de activitate panificația și produsele făinoase. Potrivit statisticilor, consumul anual, pe cap de locuitor, se situează între 98 și 106 kilograme de pâine, în condițiile în care media europeană nu depășește 80 de kilograme pe cap de locuitor. În ciuda acestui fapt, doar în 2012, șase fabrici și 150 de brutării au intrat în faliment.

AUREL POPESCU, președinte, Rompan: "În ianuarie 2013, s-a întâmplat un fenomen foarte, foarte ciudat. (...) Consumul a scăzut cu 30% față de ianuarie 2012 și nu cred eu că lumea nu a mâncat pâine, e clar că s-a întâmplat acest fenomen, trecem la producție nefiscalizată!"

Altfel spus, aproape 40 de mii de tone de pâine au fost vândute la negru. Situația este cunoscută nu doar în rândul producătorilor de pâine, ci și la Ministerul Agriculturii.

DANIEL BOTĂNOIU, secretar de stat, M.A.D.R.: "Pe legume-fructe, noi discutăm de aproape un miliard de euro, deci sume importante. După aceea, avem panificația, cu pâinea cu grâul, la fel și ea se ridică la un miliard, un miliard și jumătate!"

Și nu doar bugetul statului are de suferit. Pâinea ar fi mai ieftină dacă ar dispărea evaziunea fiscală din domeniu. De la începutul anului, și până acum, prețurile au crescut chiar și cu 20%.

VOX: "E mai scumpă decât în Ploiești. În Ploiești, era un leu, dar probabil calitatea, nu-mi dau seama!"

VOX: "- Cum vi se par prețurile?- Mai mari, dar nu înseamnă că am redus. Deci, consum la fel."

Potrivit specialiștilor, pentru ca pâinea să nu devină un produs de lux, este nevoie de măsuri care să limiteze evaziunea fiscală și de aplicarea proiectului pilot menit să reducă Taxa pe Valoarea Adăugată, de la 24 la 9%.



« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu



 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2