România, fruntașă în topurile negative ale statelor europene. De data aceasta, ne ”evidențiem” prin economia neobservată, tradusă prin activități de producție ascunse deliberat autorităților cu scopul de a se evita plata taxelor sau respectarea reglementărilor și producțiile gospodăriilor realizate pentru consum final propriu. Un studiu internațional, care vizează efectele economiei subterane în 31 de state europene poziționează țara noastră pe locul al doilea, in 2014. Ponderea economiei neobservate din România reprezintă 28.1% din produsul intern brut, fiind surclasată doar de cea din Bulgaria, care acoperă 31% din PIB. Cifrele studiului nu mai surprind pe nimeni. Fără timbre fiscale, fără accize plătite, cu etichete incomplete și fără bonuri fiscale, așa își prezintă producătorii de băuturi alcoolice autohtone oferta, la un târg din Oradea. Nici o autoritate de control nu s-a autosesizat.
AMBIANȚĂ: ”Avem pălincă de piersici, vișinată, cornată și afinată.”
VOX, producător: ”– Cam cat platiti accize pe an? Le-ati calculat? – Da noi nu facem, noi facem doar pentru noi acasa si atuncea e mai limitat pentru ca nu ne permitem sa mai facem si la ceilalti oameni pentru ca nu au bani sa plateasca. (…) Deci acum facem strict pt noi, productie proprie. – Si cum va descurcati cand o vindeti? – Dar nu vindem, aicia venim la targ cand ii, in rest nu vindem nimic. – Deci doar la targuri. – Numai la targuri, da.”
Alții au renunțat de mult la plata dărilor către Stat.
VOX, producător: “Accizele nu le plateste nimeni (...) Cu accizarile si impozitarile pe care ti le da Statul nu mai merita sa faci nimic in tara asta.”
Un alt producător vinde băuturile destinate, in teorie, consumului propriu.
VOX, producător: ”Acuma plătesc accize pentru consum propriu. Care sunt mult mai mici. Deci ca sa vand ar trebui sa am timbru fiscal pe..de fapt nimeni nu are aici..timbru fiscal pe sticla. Accizele sunt o data pentru consum propriu, care sunt un pic mai micute, si ca sa te apuci sa vinzi ar trebui sa-ti comanzi timbre fiscale la ANAF si asa mai departe. (...) Deci eu normal ar trebui sa produc, adica sa fac prestari servicii..ca si PFA si fara sa vinzi palinca, deci pentru consum propriu si atat. – Deci dumneavoastra platiti accize pentru consum propriu si daca asa, va descurcati. – Esti la negru...esti la un risc.”
Fiind țară membră a Uniunii Europene, trebuie să respectăm niște reglementări impuse de forul european. Astfel, țuica și rachiurile de fructe destinate consumului propriu al gospodăriilor individuale se accizează cu până la 500 de euro/hectolitru.
Primul centru integrat de economie circulară din România adresat pieței sociale, inaugurat la București! Copiii și adulții defavorizați pot să viziteze acest centru pentru a participa la diverse activități educative.
Interpretul de muzică populară și religioasă și fost preot, Cristian Pomohaci, a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare și la executarea a 90 de zile de muncă în folosul comunității, pentru evaziune fiscală.
Banii europeni, atât de așteptați în țară pentru recuperarea economiei, nasc în continuare controverse. Fostul europarlamentar și actual coordonator al Alternativei pentru Demnitate Națională, Cătălin Ivan, atrage atenția asupra termenelor stricte în care România trebuie să se încadreze pentru accesarea fondurilor europene.
Percheziții în județul Vrancea, la sediile unor societăți comerciale și la domiciliile unor persoane fizice! Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean...
Ministrul interimar al Finanțelor vrea să ia măsuri pentru atenuarea impactului pandemiei de infectare cu coronavirus asupra mediului economic!
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019