Evoluția cursului de schimb leu/euro îi îngrijorează pe români, având în vedere că peste 60% din împrumuturile contractate de populație și companii sunt în euro. Potrivit analiștilor financiar-bancari, citați de Ziarul Financiar, principalul risc asociat prognozelor este revenirea turbulențelor politice, având în vedere presiunile anului electoral. Anul acesta vor fi organizate alegeri prezidențiale și europarlamentare, iar experiența anilor electorali susține această ipoteză.
AȘARLUIZA BOANTĂ, reporter "Vineri, cursul de schimb a încheiat ședința interbancară aproape de 4,54 lei/euro, după ce la jumătatea zilei a atins un maxim de 4,54 și 80 de unități lei/euro, într-o piață cu volume de tranzacționare ridicate. După-amiază, cotațiile s-au întors spre 4,54 lei/euro, iar unii dealeri spun că, înainte de ora 13:00, când se stabilește cursul de referință, a fost "un vânzător suspect".
Dealerii nu exclud intervenția indirectă a B.N.R., în ciuda declarațiilor recente ale guvernatorului B.N.R., Mugur Isărescu. Leul a început să scadă semnificativ încă de miercuri seara, traiectoria fiind influențată de declarațiile guvernatorului băncii centrale după prima ședință a Consiliului de Administrație al băncii centrale, pe probleme de politică monetară.
AȘARLUIZA BOANTĂ, reporter "Guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, a afirmat miercuri că moneda națională ar trebui să scadă după reducerea dobânzii și a rezervelor minime obligatorii la lei, precizând, totodată, că se teme că un astfel de scenariu s-ar putea să nu aibă loc, deși deprecierea din ultima perioada a fost de numai 1%. Guvernatorul B.N.R. a calificat, totodată, variații de 5% ale leului drept "normale"."
Potrivit analiștilor financiari citați de Ziarul Financiar, la sfârșitul anului 2014, se estimează un curs între 4,45 și 4,48 lei/euro . Pe parcursul anului, cursul va avea o mai mare volatilitate și va oscila în intervalul 4,35-4,65. Va fi influențat de două evenimente majore: pe plan extern, decizia Fed de reducere a cumpărărilor de active financiare, cu impact asupra tuturor piețelor emergente, și, pe plan intern, calendarul politic încărcat, ce impune mai mult decât oricând continuarea reformelor agreate cu F.M.I. și Comisia Europeană. Băncile și fondurile de investiții din străinătate au ajuns să dețină aproape un sfert din obligațiunile guvernamentale în lei și o ieșire a lor de pe piață, chiar și parțial, se va vedea imediat într-o depreciere a leului.
100 de ani de relații diplomatice între România și Japonia, marcați de Banca Națională a României, prin lansarea unei monede de argint! Aceasta a fost inclusă în circuitul numismatic al BNR și va avea...
Fostul primar al Sectorului 1 din București, Daniel Tudorache, eliberat pe cauțiune în valoare de un milion de euro și plasat sub control judiciar într-un dosar de trafic de influență și spălare de bani! Tudorache...
Proiectul "Donează plasmă, salvează viața", care stimulează persoanele care au fost infectați cu virusul SARS-CoV2 să doneze plasmă, a fost aprobat de Consiliul General al Muncipiului București. Astfel, fiecare...
Ofițer de poliție judiciară, reținut de procurorii anticorupție după ce ar cerut mită peste un milion de euro! Anchetatorii au dezvăluit că, în perioada februarie - aprilie 2020, suspectul, în calitate de ofițer de poliție judiciară...
Euro continuă să crească vertiginos. A ajuns la 4 lei și 80 de bani, pentru prima dată în istorie. Banca Națională a României a anunțat astăzi, un curs de referință de 4,8026 lei/euro, în creștere cu 0,4% față de ziua precedentă.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019