Date companie
 
 
 
 

Există viață și după limfom

RSS Știri
 
 
Data publicării : 16 Septembrie 2022
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : Ziua Mondiala a Limfomului
 

Există viață și după diagnosticul de limfom! Este mesajul medicului primar hematolog, Radu Niculescu, cu ocazia Zilei Mondiale a Limfomului, celebrată în 15 septembrie. Limfoamele pot fi de două tipuri, Hodgkin și non-Hodgkin, în funcție de caracteristicile celulelor canceroase. Tipul non-Hodgkin reprezintă circa 80% din totalul cazurilor de limfom și este considerat un cancer agresiv. În România, în fiecare an, circa 1.400 de persoane sunt diagnosticate cu limfom non-Hodgkin, cea mai agresivă formă de cancer limfatic, iar circa 700 dintre pacienți pierd lupta cu boala. În lipsa unui tratament adecvat și administrat la timp, acest tip de cancer duce la deces în doar șase luni. În lupta cu boala contează, însă, și cât de pregătit este medicul și cât de hotărât este pacientul să învingă boala.

RADU NICULESCU, secretar, Societatea Română de Hematologie ”Aș caracteriza-o ca o relație de parteneriat. Amândoi suntem pe aceași baricadă. Noi trebuie să îi tratăm, ei trebuie să se facă bine. ”

HORAȚIU SIMA, pacient ”Este o experiență care sperie pe toată lumea. Nu ai ce să faci. Cât ai fi de tare, când auzi de boala asta te faci plastelină. Am avut șansa să dau peste, în condiții grele, în 2008, o echipă de medici foarte buni.”

RADU NICULESCU, secretar, Societatea Română de Hematologie ”Cel mai mult m-a întristat și mă întristează pierderea unor pacienți. Și ce mă bucură, că sunt din ce în ce mai puțini și supraviețuirea lor în stare bună de sănătate este din ce în ce mai mare.”

DANIEL CORIU, prof. univ., UMF „Carol Davila” București ”Suntem mult mai bine pregătiți decât în urmă cu 20 de ani. + Deci, ceea ce avem astăzi este aproape total diferit față de cee ace era acum 30 de ani și este important să înțelegem că aceste progrese, într-adevăr, ne-au adus speranță și suntem la o rată ridicată de vindecare a pacienților cu limfom.+ Avem medicamente bune, eficiente și trebuie să fim optimiști.”

Printre semnele si simptomele limfomului se numără inflamarea nodulilor limfatici, dureri abdominale sau în piept, oboseală persistentă, febră și scădere inexplicabilă în greutate. Oamenii de știinta nu au reușit să identifice cauzele limfomului non-Hodgkin, dar au creat tratamente și terapii eficiente. Chimioterapia, radioterapia și transplantul de măduvă sunt soluții care pot salva viața bolnavului.


Există viață și după limfom

« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu



 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2