Învățământul universitar românesc traversează o criză fără precedent! Profesorii părăsesc sistemul, tentați de salariile mult mai avantajoase oferite de companiile private, iar absolvenții de liceu nu se mai înghesuie ca altădată să se înscrie la facultăți. Atât la universitățile private, cât și la cele de stat, zeci de mii de locuri au rămas neocupate, după prima sesiune de admitere. Principalul motiv îl reprezintă faptul că statul nu mai investește aproape deloc în cercetare.
NICOLAE ȚĂPUȘ, prof. univ. dr. ing, Universitatea Politehnică București: ``Salariile, acolo, sunt mult mai competitive față de ceea ce se întâmplă în sistemul bugetar de învățământ. Câștigă de circa 10 ori mai mult decât în mediul academic.``
Universitățile investesc ani de zile în formarea profesorilor, iar statul plătește zeci de mii de lei, taxe de școlarizare și proiecte de cercetare.
prin telefon: ANTON HADĂR, lider sindical: "Pe lângă profesori, universitățile rămân și fără studenți. Anual, jumătate dintre absolvenții de liceu pică examenul de Bacalaureat. Din cei care promovează, majoritatea se orientează spre facultățile de stat sau din străinătate."
FLORINA MOHANU, director de comunicare, A.S.E. București: "Populația școlara, care este tot mai puțină la nivelul absolvenților de bacalaureat, se documentează foarte bine atunci când își formează niște opțiuni".
NICOLAE ȚĂPUȘ, prof. univ. dr. ing, Universitatea Politehnică București: "Dacă partea de cercetare ar oferi niște programe mai stabile și mai consistente din punct de vedere financiar, cred că toți acești tineri ar rămâne în învățământ."
Atât Academia de Studii Economice, cât și alte facultăți de stat sau private vor organiza noi sesiuni de admitere, pentru absolvenții de liceu care vor promova Bacalaureatul în toamnă. Majoritatea locurilor disponibile vor fi însă la taxă.
„Fiecare dintre voi veți avea ocazia să fiți super-eroi” le-a transmis președintele Klaua Iohannis, în această dimineață, elevilor. Seful statului le-a spus școlalilor că are încredere în ei.
Prognoza economică este una pesimistă! O spune premierul Ludovic Orban care explică astfel motivul pentru care Executivul amână creșterea salariilor profesorilor! „E ca într-o familie – când îți scad veniturile și abia mai ai bani de mâncare, de plata chiriei, nu te duci să-ți bei banii la cârciumă”, a spus premierul, citat de Mediafax. Acesta a ținut apoi să precizeze că afirmația sa a fost răstălmăcită.
Sancțiuni mai dure pentru agresarea profesorilor! Asta prevede un proiect de lege adoptat de Senat. Potrivit documentului, profesorii și directorii din învățământul preuniversitar beneficiază de protectia acordată persoanelor...
S-a încheiat prima etapă a înscrierilor în învățământul primar pentru anul 2019-2020! Părinții a circa 150.000 de copii au depus deja cererile pentru înscrierea acestora în clasa pregătitoare, potrivit Ministerului Educației Naționale. Dintre aceștia, aproximativ 129.000 de candidați sunt copii care împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2019.
Controverse între Ministerul Educației și sindicatele din domeniu! Un proiect de ordin de ministru, care prevede scoaterea orelor de Educație fizică de la clasa pregătitoare, clasa I și a II-a și înlocuirea lor cu ore de „Joc și mișcare” și „Muzică și mișcare”...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019