Industria laptelui este grav afectată în urma scandalului cu aflatoxină. Acest caz este departe de final, mai ales că inspectorii Autorității Naționale Sanitare Veterinare au anunțat, joi, că s-au descoperit noi cantități de lapte contaminat în 34 de ferme din țară, 5 centre de colectare, 8 automate și 20 de unități de procesare. Disperați de efectele scandalurilor din ultimul timp, producătorii din peste 20 de ferme, descoperite cu probleme, au recurs la gesturi extreme. Pentru că nu au mai avut cui să vândă tonele de lapte, au hotărât să le arunce pe câmp.
AMBIANȚĂ (femeie care plânge): "N-are absolut nimic, e bătaie de joc! (pleacă plangând) (...) E munca mea! De zece ani am muncit aici!"
COSTEL CARAȘ, președintele Sindicatului Crescătorilor de Taurine: "N-am vândut de alaltăieri nimic! Un litru de lapte!"
DANIEL CONSTANTIN, ministrul Agriculturii: "S-au controlat peste 700 de ferme, sunt identificate cu probleme undeva în jur de 20-25. Toate aceste ferme în momentul de față sunt curate din punct de vedere al pericolului cu aflatoxină, în sensul că deja furajele sunt înlocuite."
Pierderile înregistrate sunt de peste 20 de milioane de lei. Cum fermierii nu mai au bani nici să-și hrănească animalele, se văd nevoiți acum să le taie.
COSTEL CARAȘ, președintele Sindicatului Crescătorilor de Taurine: "Noi le dăm la abator să le taie. (...) Le dăm la abator pentru că atâta vreme cât nu vindem laptele nu avem, ce să le dăm de mâncare. (...) Era ca aerul vânzarea laptelui pentru noi ca să putem cumpăra în contuare furaje și să ajungem la noua recoltă."
Pentru a stimula vânzările de lapte, liderul Forței Civice, Mihai Răzvan Ungureanu s-a oprit într-un supermarket. Pentru a convinge și presa că nu există probleme, politicianul a împărțit cutii cu lapte jurnaliștilor prezenți.
MIHAI RĂZVAN UNGUREANU, liderul Forței Civice: "Produsele românești trebuiesc promovate și cumpărate. Românii trebuie să aibă încredere în productia autohtonă de produse lactate și este un avertisment foarte sever la adresa guvernanților: nu mai stârniți scandaluri publice inainte de a avea grijă care sunt efectele lor!"
Până acum, autoritățile nu au anunțat nicio despăgubire pentru cei afectați de scandalul laptelui contaminat cu aflatoxină.
Investiție în România, după 10 ani de muncă în străinătate! Un tânăr din Mehedinți a demarat o afacere de succes în satul natal, cu banii strânși în anii petrecuți la muncă, în Germania.
Incident grav, la o școală generală din comuna Văleni, județul Vaslui! Șapte copii s-au intoxicat cu monoxid de carbon și au fost luați de urgență cu ambulanța și duși la spital. Cel mai probabil, copiii s-au intoxicat de la fumul toxic degajat de sobele din clase după ce au pus pe foc ambalaje de la laptele primit la școală.
Alertă în județul Ialomița! Peste 20 de copii din clasele a cincea, a șasea și a șaptea, de la o unitate de învățământ din Fetești, au fost luați cu ambulanța chiar de la cursuri și transportați la spital, după ce au consumat laptele primit la școală. Elevii aveau stări de vomă, dureri de stomac și amețeli. Cazul este asemănător cu cel din județul Prahova...
O clipă de neatenție era cât pe ce să se transforme în tragedie, pentru o familie din Vaslui! Un copil de doi ani a suferit arsuri grav pe mare parte a corpului, după ce s-a opărit cu lapte. Părinții l-au lăsat nesupravegheat doar câteva secunde, suficient pentru ca băiețelul să verse peste el o oală cu lapte fierbinte. Ambulanța chemată de urgență l-a transportat pe copil la Spitalul de Urgență Bârlad.
Comisia Europeană dă undă verde "produsului montan"!Printr-un regulament adoptat de forul european, producătorii de alimente din zonele de munte pot menționa pe etichetele produselor sintagma "produs montan". La fel ca produsele tradiționale, și produsele cu specificația "montane" trebuie să îndeplinească anumite criterii. Astfel, mențiunea poate fi aplicată doar alimentelor obținute din carnea sau laptele...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019