Chișinău-București, două inimi românești! Sub acest generic a fost organizat spectacolul dedicat împlinirii a 25 de ani de la proclamarea Independenței Republicii Moldova. Spectacolul ce a avut loc sâmbătă seară, în Piața George Enescu din Capitală, a fost susținut de Orchestra Filarmonicii Naționale "Serghei Lunchevici" din Chișinău, sub bagheta lui Iosif Ionel Prunner, dirijor al Filarmonicii "George Enescu", pe muzica și cu participarea extraordinară a compozitorului Eugen Doga. Considerat de specialiști drept cel mai mare compozitor român în viață, maestrul Eugen Doga a vorbit despre pașii pe care cele două țări surori îi face către apropierea culturală și politică și despre importanța muzicii în acest sens.
EUGEN DOGA, compozitor "Ca să pleci la drum trebuie să ai bagajele făcute. Noi nu avem bagajele făcute. Trebuie să ne pregătim! Este foarte mare opoziția care nu dorește acest lucru. Eu sper, totuși, că o vom convinge prin fapte culturale. La noi nu sunt acele mijloace. Eu cred că ușor-ușor și instituțiile statului trebuie să aducă la un comun programele de învățământ, de medicină. Sunt foarte multe. Nu se poate una e limba română la Chișinău, una e limba română la București! Ce, sunt două limbi? Ce?"
Despre muzica maestrului a vorbit și Iuliana Gorea Costin, diplomat și om politic moldovean, unul dintre organizatorii spectacolului de la București.
IULIANA GOREA COSTIN, diplomat, înalt reprezentant al Republicii Moldova în România "La un moment dat, l-am întrebat pe maestru cum compuneți muzica și dânsul mi-a răspuns: ”Eu nu compun muzică, eu scriu muzică! Muzica este peste tot, deci ferice de cei care au capacitatea să audă muzica!”. Vreau însă să mărturisesc că, în afară de aceasta, maestrul scrie excepțional de frumos și, iată, mi-a încredințat recent o întreagă arhivă, urmând să scoatem o carte pe care s-o intitulăm ”Universul Eugen Doga”."
Eugen Doga s-a născut la 1 martie 1937 în satul Mocra din Transnistria. De-a lungul carierei a primit numeroase distincții și premii naționale și internaționale, fiind înscris în lista celor 200 de personalități ale lumii. Creațiile sale muzicalesunt incluse într-un top internațional realizat de site-ul History Rundown cu cele mai bune 200 de opere muzicale din toate timpurile. Pe plan internațional, Eugen Doga este situat, alături de George Enescu, ca unul dintre numele mari ale muzicii clasice. Talentul incontestabil al celebrului compozitor este recunoscut de UNESCO, care a numit valsul inclus în coloana sonoră a filmului “Gingașa și tandra mea fiară” a patra capodoperă muzicală a secolului XX. La spectacolul din Piața George Enescu au evoluat ansamblul „PanAcademica” și soliști consacrați din Moldova, cu participarea ansamblului de dansuri sportive „Codreanca”.
Klaus Iohannis, prezent la festivalul comunității săsești din România! Șeful statului a declarat, la cea de-a IX-a ediție a evenimentului „Săptămâna Haferland”, organizată în satul Criț din județul Brașov, că desfășurarea festivalului reprezintă, pe de-o parte, un pas spre normalitate și pe de altă parte, întărirea cooperării dintre România și Germania.
Grav incident în trafic, în Capitală! Doi tineri au blocat o mașină și au distrus-o, chiar în mijlocul străzii. Agresorii, un bărbat și o femeie, lovesc automobilul cu picioarele și cu o crosă...
În pregătire, premiera națională a musicalului „Next to Normal – (A)normal” la Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” din București! Premiera este programată vineri, la ora 18:00.
Momente emoționate, pentru absolvenții clasei a VIII-a din cadrul Liceului Teoretic Național din București! La festivitatea de absolvire au participat elevi, cadre didactice, dar și părinții adolescenților...
Intervenție în forță a mascaților, la sediul unui post de radio pirat din București! Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Sector 5 au efectuat o percheziție domiciliară...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019