Preparate tradiționale gustoase și multă voie bună, la Festivalul Tocanului, organizat în localitatea gorjeană Novaci! Aflat la a patra ediție, festivalul, care s-a desfășurat la poalele Munților Parâng, în 7 și 8 octombrie, a început cu întâlnirea novăcenilor de pretutindeni, în ”seara ciobănească”. Unul dintre puținele festivaluri din România atestate OSIM, cel de la poalele Parângului are ca obiectiv promovarea produselor gastronomice cu specific ciobănesc, în principal a tocanului de Novaci, preparat din carne de oaie. Devenit marcă înregistrată încă din anul 2019, preparatul are o însemnătate aparte pentru novăceni, reprezentând hrana crescătorilor de animale din zona montană. La festival, familiile de ciobani și-au etalat măiestria culinară, atât în fața unui juriu, cât și în fața oaspeților. Mulți dintre aceștia și-au dorit să guste din tocanul ciobănesc, dar și din alte preparate culinare specifice locului. Conform organizatorilor, Festivalul Tocanului promovează traiul vechilor familii de păstori novăceni, care au transmis peste veacuri obiceiurile, preparatele culinare, cântecele și dansurile lor.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019