Date companie
 
 
 
 

Focar de febră Q, la Facultatea de Medicină Veterinară din Cluj-Napoca

RSS Știri
 
 
Data publicării : 12 Septembrie 2019
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : cluj, spital, angajat, febra, student, medicina, veterinara, facultatea, q
 

13 studenți și angajați ai Facultății de Medicină Veterinară din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca au fost diagnosticați cu febră Q, o boală care se ia de la animale și nu se transmite de la om la om. Persoanele depistate cu febră Q au fost tratate la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca și au avut o evoluție favorabilă a bolii. Primele cazuri au apărut la jumătatea lunii mai, dar informația a fost făcută publică abia acum. Conducerea facultății a anunțat că, după semnalarea primului caz, au fost prelevate probe în mai multe rânduri din spațiile instituției, dar, potrivit Direcției de Sănătate Publică, nu s-a putut stabili sursa de îmbolnăvire. Conform unui comunicat al decanului Facultății de Medicină Veterinară, Nicodim Fiț, după apariția cazurilor de îmbolnăvire a fost întrunită comisia de Biosecuritate, care a dispus mai multe măsuri pentru siguranța angajaților și a studenților. La momentul respectiv au fost prelevate probe de la animalele din cadrul facultății, dar nu s-a confirmat prezența bacteriei Coxiella burnetii, agentul etiologic al Febrei Q. În iulie, din analizele făcute de epidemiologi a rezultat că probele prelevate au fost pozitive, însă, proveneau de la o bacterie moartă. La ora actuală nu mai sunt cazuri de febră Q, dar, potrivit decanului Nicodim Fiț, pericolul apariției unui nou focar există permanent, mai ales la persoanele care lucrează cu animalele. Conform reprezentanților Spitalului de Boli Infecțioase din Cluj- Napoca, din luna mai și până în prezent au fost înregistrate 18 cazuri de febră Q, dintre care 13 au fost de la Universitătea de Științe Agricole și Medicină Veterinară. Boala se transmite de la animale la om, nu de la om la om, și se tratează cu antibiotic specific, pentru o anumită perioadă de timp, cu evaluare în funcție de patologia pacientului.

COSMINA STOIAN, reporter ”Febra Q este provocată de bacteria Coxiella burnetii, care contaminează, inițial, animale precum capra sau oaia. Se regăsește în urina, fecalele, laptele ori placenta animalelor, iar omul se contaminează prin inhalarea de particule de praf în care au ajuns fecale sau urina acestor animale. Nu se îmbolnăvesc, însă, toate persoanele contaminate. În cazul celor care se îmbolnăvesc de febră Q, apar simptome asemănătoare răcelii, precum febră, frisoane, oboseală și dureri musculare.”



« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu



 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2