Tradiție milenară de Sfântul Dumitru, în Argeș! În ajunul sărbătorii religioase, mii de oameni de pe cuprinsul județului au participat la Focul lui Sumedru. Ei s-au adunat în jurul unor imense ruguri aprinse, un ritual care simbolizează purificarea, după o toamnă în care roadele pământului au fost îndestulătoare. Despre cei care sar peste foc se spune că vor fi sănătoși tot anul.
Ambianta
"La focul lui Sumedruuu!!!"
Ritualul marchează începutul de an pastoral. Pe vremuri, focurile se făceau pe dealuri. După aprinderea rugului, pe coaste se rostogoleau roți de car înfășurate cu paie, cărora li se dădea foc. Comuna Mărăcineni este una dintre numeroasele localități argeșene unde se serbează Focul lui Sumedru. Tinerii au fost îndemnați de cei mari să respecte tradiția.
NICOLAE DASCĂLU, primar, comuna Mărăcineni
"Ca în fiecare an vreau să fiu împreună cu cetățenii să sărbătorim acest eveniment, acest sfârșit de toamnă să purificăm pentru anul viitor."
Oamenii s-au încălzit cu un pahar de vin sau de țuică, dar și de la focul de aproape 10 metri înălțime. La final, femeile au oferit participanților mere, nuci și covrigi.
vox
"Când dă tanti de pomană pentru cei morți așa se obișnuiește pentru spirite, pentru toți cei dragi care nu mai sunt lângă noi, așa e tradiția."
Sumedru este asociat cu moartea naturii, cu sosirea iernii și a frigului. Sărbătoarea a preluat numele și data de celebrare ale Sfântului Mare Mucenic Dumitru, considerat ocrotitorul păstorilor.
La 50 de zile de la învierea lui Iisus Hristos creștinii ortodocși sărbatoresc Rusaliile sau Pogorârea Sfanțului Duh. Duhul Sfânt a coborât între apostoli, în chipul unor limbi de foc, iar aceștia au început să vorbească în limbi străine, pe care nu le știau până atunci. Evenimentul marchează și întemeierea Bisericii.
O nouă ediție din spectacolul dumneavoastră preferat "Start Show România", mâine, de la ora 13:00, la Național TV! Gazdele emisiunii, Diana Matei și Adrian Enache, v-au pregătit o ediție specială, de sărbătoare.
Zi mare în calendarul creștin ortodox! Credincioșii îi prăznuiesc pe cei 40 de sfinți mucenici, în amintirea soldaților romani creștini martirizați în anul 320. Astăzi femeile fac sfințișori pentru a le da de pomană de sufletul celor adormiți iar bărbații beau nu mai puțin de 44 de pahare. Așa spune tradiția! Ea diferă însă de la regiune, la regiune.
Zi de mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși și greco-catolici! În a treia zi de Crăciun, este celebrat Sfântul Ștefan, ucenic al lui Hristos și primul martir al Bisericii, care și-a dat viața pentru credință. El a fost ucis cu pietre...
Sărbătoare importantă, astăzi, în rândul credincioșilor! Peste 100 de mii de enoriași s-au strâns la Iași, pentru a participa la cel mai mare pelerinaj ortodox din România, destinat sărbătoririi Sfintei Parascheva, considerată ocrotitoarea Moldovei. Moaștele acesteia, depuse la Catedrala Mitropolitană din Iași, atrag, anual, sute de mii de pelerini.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019