Ne-am despărțit de ultimul suveran al României. Aproximativ 20.000 de oameni au participat la funeraliile regelui Mihai. Au fost cele mai ample funeralii de stat organizate în țara noastră în aproape un secol. Slujba de înmormântare a avut loc la Catedrala Patriarhală din București, fiind oficiată de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române Daniel, în fruntea unui sobor de preoți. Ceremoniile funerare au început la ora 10.25, la Palatul Regal. Au fost prezenți membrii familiei regale a României, reprezentanții caselor regale din întreaga lume, președintele Klaus Iohannis, premierul Mihai Tudose, președinții Senatului și Camerei Deputaților, Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea, fostul președinte Emil Constantinescu, membrii ai corpului diplomatic și reprezentanți ai cultelor religioase. După un scurt serviciu religios în Sala Tronului de la Palatul Regal, sicriul cu trupul neînsuflețit al Regelui Mihai, purtat de opt militari, a fost scos în Piața Palatului, urmat de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei și Alteța sa Regală Principele Radu. Au fost interpretate marșuri funebre și au fost trase clopotele de la toate bisericile din împrejurimi. Sicriul a fost urcat pe un afet de tun, moment în care miile de oameni care au venit în Piața Palatului au aplaudat. Unii dintre ei au strigat ”Regele Mihai”, ”Monarhia salvează România” și ”Jos comuniștii!”. De la Palatul Regal, sicriul cu trupul regelui a fost dus, pe afetul de tun, până la Catedrala Patriarhală. La procesiune au luat parte membrii familiei regale, militari români și reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române. Pe întreg traseul, cortegiul a fost întâmpinat de zeci de mii de oameni: tineri, vârstnici și numeroși părinți cu copii. Îmbrăcați în haine cernite și ținând în mâini buchete de flori și stegulețe cu tricolorul și stema regală, oamenii au aplaudat, au strigat ”Regele Mihai” și ”Regele și patria” și au aruncat flori în calea cortegiului.
Ambianță
[4] RĂMAS BUN, MAJESTATE!
Slujba de înmormântare a fost oficiată de Patriarhul Daniel.
Sicriul a fost depus în Catedrala Patriarhală, acolo, unde în urmă cu 77 de ani, în dimineața zilei de 6 septembrie 1940, Mihai I era încoronat cu Coroana de Oțel a Regelui Carol I și uns cu Sfântul și Marele Mir în fața Patriarhului Nicodim.
Sluba a fost oficiată de patriarhul Daniel cu opt mitropoliți.
Ambianță
Pe Dealul Mitropoliei și la slujba de la Catedrala Patriarhală au avut acces doar membrii familiei regale, reprezentanții caselor regale din străinătate și oficialii statului român. Slujba a durat aproximativ o oră, iar la final Patriarhul a evocat personalitatea Regelui Mihai. După ceremonie, sicriul a fost pus într-o mașină funerară și transportat la Gara Regală Băneasa. De-a lungul traseului au fost prezenți mii de bucureșteni, care au aplaudat și au adus un ultim omagiu regelui. Din Gara Regală Băneasa, sicriul a fost transportat cu trenul la Curtea de Argeș, locul de veci al fostului suveran.
Percheziții domiciliare, într-un dosar privind lucrări ilegale executate în Parcul „Regele Mihai I”, fost Herăstrău, din București! Mai multe persoane sunt cercetate penal pentru efectuarea unor lucrări de demolare...
Colegii noștri de la Național FM se țin de șotii! Victoria Simonei Halep a devenit subiect de pariu între colegii de la radio, Oana Paraschiv și Mihai Găinușă. Cine credeți că a pierdut?
Mihai Constantinescu a fost condus, astăzi, pe ultimul drum! Familia, prietenii dragi, dar și persoane care l-au apreciat pe artist pentru cariera sa de excepție au luat parte la înmormântarea îndrăgitului interpret, care a avut...
Osemintele Reginei Mamă, Elena, repatriate și reînhumate în noua Catedrală Arhiepiscopală de la Curtea de Argeș. Rămășițele reginei au fost aduse cu o aeronavă militară care a decolat, în această dimineață, de pe aeroportul din Geneva.
A fost potop în județul Constanța! În localitatea Mihai Viteazu, a plouat, în patru ore, cât în toată luna septembrie. Viiturile formate în urma ruperii cerului au făcut prăpăd. Satul Sinoe a fost distrus aproape total.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019