Legea-anti fumat a intrat în vigoare! Fumătorii nu își mai pot aprinde țigara în restaurant, în bar, în club sau în orice spațiu public delimitat de doi pereți și care are acoperiș, însă cu două exceptii: închisorile și locurile special amenajate din zonele de tranzit ale aeroporturilor. Guvernul a publicat ghidul anti-fumat, care explică modul de aplicare a legii și prevede o întreagă lista de sancțiuni. De exemplu: angajatorii își pot sancționa salariații.
VOX
Pedepsele pornesc de la un simplu avertisment scris și pot ajunge până la reducerea salariului sau desfacerea contractului de muncă. Fumătorii care sunt prinși de poliție sau jandarmerie fumând în locuri nepermise riscă amenzi de la 100 la 500 de lei. Iar proprietarii de clădiri în interiorul cărora se fumează riscă amenzi de la 5000 la 15.000 de lei. De asemenea, autoritățile pot chiar să închidă unitățile în interiorul cărora se fumează. Și polițiștii de la rutieră vor putea da sancțiuni. Este permis fumatul în mașina personală, dar nu și în masina de serviciu sau în taxiuri.
Guvernul le recomandă administratorilor de clădiri să afișeze acest indicator cu fumatul interzis care să conțină și numerele secțiilor de poliție unde pot fi anunțate încălcările legii antifumat. Pompierii fac apel la toată lumea să nu sune la 112, pentru a nu supra-aglomera aceasta linie de urgență la care sunt anunțate incidentele grave. Fumatul mai este interzis în toate spațiile din unitățile de învățământ, medico-sanitare și de protecție a copilului, inclusiv în curtea unităților, în locurile de joacă pentru copii și în spațiile comune din clădirile de locuințe, cum ar fi holuri sau lift.
Fumătorii își vor mai putea aprinde o țigară în spațiile publice în aer liber sau spațiile de la locul de muncă fără acoperiș sau cu acoperiș și cu mai puțin de doi pereți: curte, balcoane, terase, chioșcuri deschise. Se mai poate fuma și pe peroane, refugii și stații ale mijloacelor de transport în comun dacă sunt deschise sau au acoperiș și doar un perete.
România are un nivel scăzut de trai, comparativ cu alte state europene, dar, în mod surprinzător, se situează printre țările fruntașe la risipa de hrană. Totuși, românii au devenit conștienți de această risipă...
Protest al sindicaliștilor din Sănătate, la Parlament, în zilele în care sunt programate dezbaterea și votul în plen privind proiectul legii bugetului de stat și proiectul legii bugetului asigurărilor sociale pe 2021.
Legea care prevede majorarea pensiilor cu 40% este constituțională! Judecătorii Curții Constituționale a României au respins obiecția de neconstituționalitate a Legii pentru aprobarea rectificării bugetului de stat și a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020, care prevăd, printre altele, majorarea cu 40% a punctului de pensie.
Președintele Klaus Iohannis a promulgat o lege prin care gospodăria țărănească va fi scutită de impozit pe terenuri și clădiri. Acest lucru este posibil cu condiția ca respectiva gospodărie să fie înscrisă într-o cooperativă...
Sticlele de apă, suc sau bere, taxate suplimentar, dar cu posibilitatea recuperării banilor pe ambalaje! Ministerul Mediului a pus în dezbatere publică un proiect de lege care vizează taxarea PET-urilor, a sticlelor sau a dozelor...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019