Normele metodologice de aplicare a ordonantei privind drepturile de autor, contractul de prestari servicii si plata persoanelor fizice autorizate au trimis sute de mii de români la 3 autoritati diferite. Cei care nu reusesc sa depuna la timp declaratiile referitoare la veniturile obtinute din activitati independente sunt supusi unui adevarat calvar birocratic. Ei alearga cu bani si declaratii între Casa de Pensii, Casa de Sanatate si Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca, pentru a fi la zi cu plata tuturor taxelor. Guvernantii nu s-au gândit ca legea se va bate cap in cap cu logica, in timp ce oamenii ''cu DDA-uri'' au luat cu asalt administratiile financiare, ca sa nu riste amenzi.
EMIL BOC, premierul României : "Ce aveti de gând totusi cu cei 500.000 de români care sunt plimbati pe la toate institutiile? -Nu am aceasta informatie! Am auzit-o! Eu nu am cunostinta de asa ceva! Atâta vreme cât situatia asta nu exista, e doar o afirmatie! Oamenii stau la cozi, dar nu pentru situatia pe care o invocati!"
Ministrul Muncii si cel al Finantelor au ales varianta raspunsurilor ironice când ziaristii le-au cerut explicatii suplimentare privind plata contributiilor sociale.
MIHAI SEITAN, ministrul Muncii : "S-a nascut în presa un atac nejustificat de haos în aceste plati. Lucrurile sunt puse la punct! S-a speriat lumea ca o sa se plateasca amenzi! Toata saptamâna aceasta pot sa depuna fara probleme, probabil si pe urma!"
SEBASTIAN VLADESCU, ministrul Finantelor : "-Daca ma prezint într-o luna la aceste ghisee, a doua luna trebuie sa ma mai prezint? -Iertati-ma ca va întreb, sunteti sculptor, scriitor, poet? -Sunt jurnalist! -Este de vazut daca dumneavoastra sunteti platita în mod corect pentru drepturi de autor sau daca modalitatea în care sunteti platita este o formula de evaziune fiscala. -Aveti instrumentele necesare sa verificati?..."
MIHAI SEITAN, ministrul Muncii : "-Unde doamna stau oameni la cozi? Aratati unde! (...) -50 de oameni, e o coada foarte mare? (...) Dupa imaginile astea eu nu pot trage concluzii i ca e coada! Care e problema, ca nu va înteleg? Vreti sa nu va mai luam contributiile? Va e frica ca platiti niste bani în plus?"
ADRIANA IORGA, dir. executiv ANOFM Bucuresti : "Îi rugam sa vina si mâine, si poimâine! Nu se dau amenzi! Pot fi trimise si prin posta!"
Aceeasi recomandare vine si de la Casa de Pensii. La ghisee insa, contribuabilii constiinciosi ramân cu mistere nedezlegate.
Functionarii habar n-au care sunt conturile in care populatia poate depune declaratiile prin ordin bancar si nici de metodele dupa care se aplica noile reglementari. Vreti sa le aflati de pe internet? Nici o sansa! Toate site-urile care duc la ANAF sunt blocate ore in sir. In plus, inspectorii Agentiei spun ca n-au fost informati despre amanarea cu doua saptamani a termenului-limita de depunere a declaratiilor, asa cum a anuntat ministrul Seitan.
Românii reveniți în țară după declanșarea pandemiei de coronavirus, invitați să-și caute job! 129.000 de persoane revenite din străinătate s-au înscris în sistemul de șomaj din România, a anunțat ministrul Muncii...
În România sunt, în prezent, 9.500 de beneficiari de pensii speciale, pensia medie fiind, în acest caz, de aproximativ 9.600 de lei pe lună. Și asta în contextul în care există aproximativ 2,7 milioane de pensionari...
Toate dosarele de pensie vor fi revizuite, în baza unor informații care vor fi necesare în formula de recalculare a acestora. Este anunțul făcut, astăzi, de ministrul Muncii, Raluca Turcan. Ea a precizat că operațiunea...
Pensiile românilor vor fi recalculate! Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat că cinci milioane de pensii vor fi recalculate în următoarele 18 luni.
Legea care prevede majorarea pensiilor cu 40% este constituțională! Judecătorii Curții Constituționale a României au respins obiecția de neconstituționalitate a Legii pentru aprobarea rectificării bugetului de stat și a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020, care prevăd, printre altele, majorarea cu 40% a punctului de pensie.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019