Avem un nou premier și un Cabinet considerat drept cel mai tânăr din ultimii 22 de ani! Guvernul Ungureanu a trecut de Parlament, cu 237 de voturi pentru și două împotrivă. Executivul avea nevoie de 232 de sufragii pentru a fi învestit în funcție. USL nu a votat insa în cadrul ședinței comune din Legislativ. Inainte de votul secret, cu bile, premierul desemnat și-a prezentat prioritățile.
MIHAI RĂZVAN UNGUREANU, premierul învestit al României "Trebuie să menționez preocuparea acestui guvern pentru majorarea prudentă a salariilor și pensiilor, dacă condițiile economice o vor permite. Cel de-al doilea obiectiv este reinstaurarea respectului și a recunoașterii reciproce a partidelor politice".
Emoții pentru învestirea noului Executiv au fost, totuși, în cursul dimineții. In ultimul moment, minoritățile s-au hotărât să susțină Guvernul, după ce au cerut majorarea pensiilor si salariilor din luna mai si imbunatatirea mediului de afaceri. Guvernul Ungureanu cuprinde, astfel, 9 ministri noi de la PDL: Lucian Bode- ministru al Economiei, Gabriel Berca- ministrul Administrației și Internelor, Cristian Petrescu- ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, Alexandru Nazare- la Transporturi, Stelian Fuia- la Agricultură, Șerban Răzvan Mustea- la Comunicații, Cătălin Baba- ministru al Educației, Claudia Boghicevici- ministru al Muncii si Bogdan Drăgoi- ministru al Finanțelor. UDMR si-a păstrat 4 posturi: Marko Bela- vicepremier, Kelemen Hunor- ministru al Culturii, Laszlo Borbely- la Mediu si Ritli Ladislau- la Sănătate. La fel si independenții Cătălin Predoiu- ministru al Justiției si Leonard Orban- ministru al Afacerilor Europene. De asemenea, si-au păstrat portofoliile Cristian Diaconescu la Externe si Gabriel Oprea la Apărare, ambii de la UNPR. Potrivit legii, Hotărârea Parlamentului privind acordarea votului de încredere este semnată de președinții Camerelor și se înaintează sefului statului pentru numirea Guvernului. Premierul și membrii Cabinetului depun apoi jurământul, în fața președintelui. Noul Executiv își exercită mandatul începând de la data depunerii jurământului.
Inițiativa de majorare a sancțiunilor aplicate parlamentarilor care absentează nemotivat a fost votată, marți, în plen. În urma votului, absențele nemotivate ale parlamentarilor vor fi sancționate cu 5% din indemnizația lunară brută...
Șeful Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, este pe cale să-și ia adio de la funcție. Potrivit unor surse politice, coaliția de guvernământ a luat, deja, decizia de scchimbare din funcție a lui Toni Greblă, iar Birourile Permanente Reunite...
Klaus Iohannis și-a anunțat demisia din funcția de președinte al României. El a declarat, luni, că demisionează, începând cu 12 februarie, ”pentru a scuti România și cetățenii români” de această criză la care ar duce suspendarea sa.
Proiectul legii bugetului de stat și proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2025 vor intra, miercuri, în dezbatere parlamentară. Potrivit programului aprobat de birourile permanente unite ale Senatului și Camerei...
Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Marcel Ciolacu drept premier. Anunțul vine după ce liderii coaliției formate din PSD, PNL și minorități au semnat acordul pentru formarea viitorului guvern.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019