Date companie
 
 
 
 

În lumea zguduită a Deltei

RSS Știri
 
 
Data publicării : 17 Septembrie 2023
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : o zi la Ceatalchioi
 

Delta Dunării, locul unde peisajele unice se împletesc cu greutățile de zi cu zi ale celor care s-au născut aici și au ales să trăiască în continuare în această zonă. O călătorie de doar câteva minute cu bacul face trecerea din Tulcea către comuna Ceatalchioi. Un loc care a devenit mult mai cunoscut în ultimele săptămâni, din cauza conflictului din Ucraina și a resturilor de drone găsite pe teritoriul nostru, în satul Plauru, aflat extrem de aproape de portul ucrainean Ismail, atacat frecvent de forțele rusești. L-am cunoscut pe primarul comunei Ceatalchioi, Tudor Cernegă, a cărui misiune este marcată de evenimentele din ultima perioadă.

TUDOR CERNEGĂ, primar, comuna Ceatalchioi

"Prima dată când au bombardat a fost multă panică, multă frică. A doua zi unii au încercat să plece la Tulcea. A fost panică mare. La scurt timp a fost găsită cea de-a doua dronă. Am avut niște informații întâmplătoare, le-am comunicat celor de la Armată, la scurt timp s-au dus dumnealor, au făcut verificări. Lucrurile atunci au început să demonstreze faptul că dronele pot cădea foarte ușor pe locuință. Casele, geamurile, casele s-au zdruncinat, geamurile au fost sparte, ușile au sărit."

La Plauru, militarii au construit adăposturi, în caz de alerte. Realizate din cadre prefabricate din beton armat, cu incinta consolidată cu strat de saci de pământ, refugiile par să îi liniștească pe locuitorii zonei.

TUDOR CERNEGĂ, primar, comuna Ceatalchioi

"Acum, acele spații unde te poți adăposti și proteja viața, cine vrea să se ducă se duce, cine nu, nu. Eu zic că este un lucru bun. Mă sună oamenii și din Pătlăgeanca și din Ceatalchioi, mi-au mai zis deja dacă pot face și în alte localități.// Oamenii puțin au mai căpătat încredere, văd și dumnealor că nu mai sunt abandonați."

ALEXANDRA SPÂNU, jurnalist

"Mesaje de avertizare Ro alert, adăposturi de protecție împotriva schijelor și a unei eventuale unde de șoc, toate acestea fac parte acum din realitatea locuitorilor comunei Ceatalchioi. O zonă liniștită până acum, în care tensiunea crește în ciuda apelului la calm al autorităților."

Oamenii locului au păreri împărțite. Unii se gândesc să își părăsească gospodăriile, dacă situația va continua, alții își văd de activitățile cotidiene.

"Soția nu prea poate să doarmă și a plecat la Tulcea de miercuri, să nu se îmbolnăvească. M-am pregătit acum, am făcut o gentuță, am pus o păturică acolo, apă, telefon, aparat de radio, lanternă. Dacă o ține și iarna așa, iarna plecăm, am apartament la Tulcea, mă mut acolo."

"Casa s-a zguduit, mi-a crăpat."

"-Ne-am obișnuit, ne vedem de viață normal.
-Nu vă este teamă? Nu, sincer, nu."

"Noi suntem din Tulcea, rar auzim bubuituri. Avem părinții aici. Nu le e frică, doamnă. Ei au văzut războiul. Mama are 90 de ani, a trecut prin războiul din ’44 fără probleme."

Problemele însă au și altă natură în Plauru, ne mai spune primarul comunei Ceatalchioi.

TUDOR CERNEGĂ, primar, comuna Ceatalchioi

"Nu au apă potabilă, nu au semnal la telefon, nu au mijloc de transport către Tulcea și totuși oamenii locuiesc acolo. Unii locuiesc din plăcere. Una din activitățile din care trăiesc este pescuitul. Nimeni nu a venit să întrebe acești oameni: V-a afectat, nu v-a afectat?"

Pescarii trebuie să atingă o cotă anuală de pește, însă acum trăiesc în tensiune, noaptea nu mai ies pentru că zgomotul motoarelor bărcilor poate fi confundat cu o dronă, Dunărea este plină de vapoare, iar cota necesară permisului de lucru pare tot mai greu de atins. O consecință și ea a conflictului de peste graniță.


În lumea zguduită a Deltei

« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu



 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2