Retrospectivă "In Memoriam Radu Gabrea", la Cinemateca Union din București! Timp de cinci zile, cinefilii au avut ocazia să vizioneze o selecție de 10 filme regizate de regretatul cineast român, care s-a stins din viață în urmă cu aproape o lună, la vârsta de 79 de ani. Personalitate marcantă a filmului românesc și european din ultima jumătate de secol, Radu Gabrea a avut curajul de a refuza societatea comunistă care i-a cenzurat filmul "Dincolo de nisipuri", emigrând în Germania în 1974. Printre filmele proiectat în retrospectiva de la Cinemateca Union s-au numărat: "Amintiri Bucureștene", "Prea mic pentru un război atât de mare", "O poveste de dragoste – Lindenfeld", "Cocoșul decapitat", "Nu te teme, Iacob" și "Dincolo de nisipuri".
FLORIN PARASCHIV, vicepreședinte, Uniunea Producătorilor de Film și Audiovizual
"Cred că e bine ca filmele astea să fie văzute. "Prea mic pentru un război atât de mare" este un film extraordinar, este deosebit, e similar cu filmul lui Andrei Tarkovski- "Copilăria lui Ivan". Noi am avut un Tarkovski al nostru și cred că nu am știut să îl apreciem."
După 10 filme de scurt metraj, documentare și seriale TV, realizate în România, Radu Gabrea a semnat și opt filme în Germania, majoritatea cu mare audiență și succes internațional. După 1998, Radu Gabrea a regizat spectacole de teatru și operă. De-a lungul carierei, a primit numeroase premii pentru dezvoltarea cinematografiei românești și europene.
MAGDALENA SCHUBERT, fiica lui Radu Gabrea, scenaristă
"Filmele lui au fost într-un fel unice. A atacat mai multe probleme din istoria contemporană a lumii- atât cea evreiască, cât și cea românească. A reușit să arate în toate filmele lui cum pot evenimentele istorice să influențeze viața și ultimului om de pe stradă, și a unui copil."
Radu Gabrea a fost primul primul președinte al Oficiului Național al Cinematografiei, funcție pe care a deținut-o în perioada 1997-1999. A fost membru fondator al Fundației "Filmul românesc". În 2011, a fost distins cu Crucea de Cavaler a Ordinului pentru Merite al Germaniei. Ultimul sa producție este ''Împărăteasa roșie. Viața și aventurile Anei Pauker'', film documentar ce a fost lansat în iunie anul trecut.
Marii furnizori de Internet din România au arătat unui magistrat de la Tribunalul București că sunt de acord cu blocarea permanentă a accesului clienților lor la mai multe site-uri cu filme piratate! Opt case internaționale...
Proiect inedit la Cluj-Napoca! Un tramvai a devenit cinematograf public și mobil în care sunt prezentate filme germane, în cadrul proiectului "Berlin is in Cluj". Inițiativa aparține Centrului Cultural German, la 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului. Prin acest proiect, organizatorii vor să aducă în spațiul public imaginile, poveștile și atmosfera capitalei Germaniei. Tramvaiul, care a circulat prin Berlinul...
Bucureștiul de odinioară, un loc care astăzi mai poate fi reconstituită doar din fotografii, din filme documentare sau din cărți este treptat, treptat dat uitării. Într-o Capitală invadată de malluri și de hipermarketuri, ecourile poveștilor despre vechile târguri ale urbei dispar pe zi ce trece. Cel mai important dintre acestea, Targul Mosilor se tinea încă de acum trei sute de ani pe locul fostului Targ din Afara si al halelor de la Oborul de astazi.
Accident ca-n filmele cu cascadorii, în centrul municipiului Pitești. O mașinã s-a dat peste cap de câteva ori, dupã ce a fost lovitã în plin de o alta, într-o intersecție. Autoturismul s-a oprit într-un bloc din zonã, unde a distrus un balcon. Șoferița și pasagerul au avut noroc! Ei au scăpat cu câteva zgârieturi. Zgomotul a fost însã atât de puternic, încât i-a scos pe locatari din case. Proprietarul apartamentului...
Noapte albă, la cinematograful Ț"Sergiu Nicolaescu" din Târgu Jiu! În semn de omagiu față de marele regizor și actor român, Sergiu Nicolaescu, la cinematograful din Târgu Jiu au rulat filme realizate de acesta. Cinematograful s-a deschis aproape de miezul nopții. Intrarea a fost gratuită, așa că sute de persoane care l-au îndrăgit pe Sergiu Nicolaescu au mers la cinema, ca s-i vadă sau revadă filmele.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019