Cu mai puțin de două săptămâni înainte de începerea noului an școlar, multe instituții de învățământ din țară sunt într-o stare deplorabilă! Numai în județul Vrancea, o mulțime de școli din mediul rural sunt într-o stare jalnică: pereți sunt crăpați, ușile rupte iar piesele de mobilier sunt bune de pus pe foc. Aceste unități de învățământ nu au autorizație sanitară, motiv pentru care mii de elevi încă nu știu dacă vor începe anul școlar odată cu ceilalți copii.
NICĂ MICU, primar, comuna Vidra "- V-ați fi așteptat ca școala să fie într-o stare așa de cumplită? - Nu știu dacă este așa! Ea este reparată de vreo opt ani de zile și nu știu dacă este chiar așa."
În localitatea Burca, curtea școlii este plină de gunoaie. Treptele sunt grav deteriorate, iar clasicul grup sanitare din fundul curții este un pericol pentru oricine intră acolo. De altfel, școlile de la țară au rămas cu astfel de grupuri sanitare, contrar normelor europene.
VOX "Încăperile care sunt nu ne permit să facem lucrul ăsta. Avem niște proiecte, dar să vedem ce fonduri primim."
Școala Generala din Vidra a fost ridicată în anul 2002 cu fonduri europene. Ar trebui să funcționeze perfect, dar când plouă e ca afară. Oamenii așteaptă acum alocarea unor fonduri pentru reabilitare.
AMBIANȚĂ "Uitați!"
MARIUS PINTEA, director, Școala Gimnazială Vidra "Autorizație de funcționare nu avem, pentru că sunt grupurile sanitare în exteriorul clădirii."
În ciuda realității de pe teren, reprezentantul Inspectoratului Școlar Vrancea este, însă, optimist.
EMIL RADU, inspector școlar, I.S.J. Vrancea "Cred că începem bine. Nu e vorba cu dreptul sau cu stângul. Începem bine anul școlar, în sensul că școlile sunt pregătite."
Și județul Cluj are probleme la capitolul pregătire școli. Peste 120 de unități de învățământ nu au primit autorizație sanitară de funcționare pentru noul an școlar, în principal din cauza lipsei apei potabile, a stării avansate de degradare a clădirilor, a mobilierului deteriorat și a iluminatului insuficient. Anul școlar 2015-2016 va începe pe 14 septembrie și va avea 36 de săptămâni de cursuri, mai exact 177 de zile lucrătoare.
Compania Municipală Termoenergetica București anunță că în următoarele zile se vor efectua lucrări de reabilitare pe conductele rețelei termice, în mai multe zone din Capitală.
Conform comunicatului transmis, joi, de SRI, ”în urma acțiunilor specifice ale Serviciului Roman de Informații, în cooperare cu Direcția Generală de Informații a Apărării și cu Direcția Generală de Protecție Internă, procurorii...
Virusul pestei porcine africane, depistat la o fermă din județul Timiș! La ferma respectivă, în care se află circa 30.000 de porci, autoritățile au stabilit zonele de supraveghere și de protecție. Conform comunicatului transmis de Direcția...
La ora actuală, aproape o treime dintre școlile din România au catalog electronic, a declarat ministrul Educației, Daniel David. Ministerul Educației definitivează un proiect, astfel încât, catalogul electronic să fie implementat...
Sute de blocuri din București vor rămâne fără apă caldă și căldură, în perioada următoare, din cauza lucrărilor de reabilitare pe conductele rețelei de distribuție a energiei termice. Practic, sunt vizate zone din toate sectoarele Capitalei.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019