Începe bac-ul! În premieră în învățământul românesc, luni, 12 februarie, se deschide prima etapă a examenului de Bacalaureat 2018, la care elevii de clasa a XII-a vor suține probele de competențe. La începutul săptămânii viitoare este programată proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. Din 13 februarie se vor susține probele de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare în limba maternă și în 16, 19 și 20 februarie este programată evaluarea competențelor digitale. În 21 și 22 februarie se va desfășura evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională. Potrivit calendarulu stabilit de Ministerul Educației, la inițiativa fostului ministru Liviu Pop, examenul de maturitate se dă în două etape. Prima, care începe în 12 februarie, și a doua, programată în iunie, când vor fi susținute probele scrise. Între cele două etape, în luna martie, este programată simularea pentru probele scrise.
ROXANA DUMITRICĂ, reporter ”Schimbarea inițiată de fostul ministru al Educației, Liviu Pop, a stârnit numeroase controverse privind legalitatea testării elevilor de-a XII-a, care nu au finalizate studiile liceale, în condițile în care Legea Educației impune explicit examinarea acestora doar la momentul încheierii situației ultimului an școlar.”
Cu toate acestea, fostul ministru a semnat Ordinul privind organizarea bac-ului începând cu 12 februarie. În 2017, la fel ca și în anii anteriori, se încheiau mai întâi cursurile claselor terminale în luna mai, și abia apoi, în iunie, începea examenul de maturitate cu probele de competențe urmate de probele scrise. Inițiativele fostului șef al Educației nu rezolvă, însă, problema de fond a învățământului românesc și anume calitatea scăzută a pregătirii elevilor.
ROXANA DUMITRICĂ, reporter ”Subfinanțarea cronică a sistemului educațional și reformele succesive, în care s-au regăsit decizii aberante precum eliminarea examenului de admitere ca testare de bază a cunoștințelor elevului care dorește să urmeze un anumit profil, au dus, progresiv, la o depreciere fără precedent a nivelului de pregătire în școli.”
Rezultatul se vede în ponderea elevilor care ajung să promoveze școala fără a stăpâni competențe de bază precum cititul, scrierea, calculele aritmetice ori noțiunile de bază ale disciplinelor științifice. Nu întâmplător, ponderea acestora continuă să fie în România cea mai ridicată din Uniunea Europeană. Aceleași decizii aberante îi permit absolventului nepregătit accesul la facultate, transformnd astfel, învățământul universitar în învățământ de masă. Așa se face că studenți care nu știu să vorbească ori să scrie corect românește sau care nu stăpânesc cunoștințe elementare de istorie, geografie sau matematică, ajung licențiați și, apoi, masteranzi ori doctoranzi semianalfabeți.
Rezultatele sesiunii de vară a examenului de bacalaureat au fost afișate. Ministerul Educației a publicat rezultatele sub protecția codului pentru fiecare absolvent, atât pe site edu.ro, cât și în centrele de examen.
Peste 133.000 de absolvenți de liceu au susținut, astăzi, prima probă a sesiunii de vară a examenului de bacalaureat, cea la Limba și Literatura Română. Absolvenții de licee cu profil real, tehnologic...
A început înscrierea la Bacalaureat! Absolvenții de liceu se pot înscrie până pe 4 iunie la prima sesiune a examenului maturității. Anul acesta, dosarele se pot depune în format fizic, electronic sau prin poștă...
Condițiile în care va începe școala, în 8 februarie, au fost clarificate. Din start, școlile își deschid porțile în funcție de incidența infectărilor cu SARS CoV-2 la mia de locuitori. Ministerul Educației a publicat pe site-ul edu.ro...
Alocațiile trebuie dublate! Cel puțin așa reiese din decizia magistraților Curții Constituționale, care au respins, astăzi, sesizarea Guvernului. Potrivit deciziei magistraților constituționali, alocațiile copiilor trebuie dublate...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019