In fiecare an, la 7 ianuarie, românii îl prăznuiesc pe Sfântul Ioan Botezătorul, cel mai mare dintre profeți. Se încheie, astfel, perioada Sărbătorilor de iarnă, începută pe 6 decembrie, de Sfântul Nicolae. Aproape două milioane de români, dintre care peste un milion patru sute de mii de bărbați, poartă numele celui care l-a botezat pe Hristos in Iordan. In satul Târnova din județul Caraș-Severin, aproape trei sferturi dintre localnici poartă numele de Ion, adică peste 700 din totalul celor o mie de bărbați. Ca să fie timp pentru sărbătorirea fiecăruia dintre ei, petrecerea începe imediat după Revelion și se încheie pe 7 ianuarie. Tradiția cere ca toți sărbătoriții să fie urați, așa încât pe ulițele satului este o agitație continuă.
AMBIANȚĂ (cântă gorniștii la mulți ani)
AMBIANȚĂ (ciocnesc paharele): "La mulți ani! Aveți mai mulți Ioni aici!"
După ce-și primesc urările de bine, Ionii își cinstesc musafirii și pornesc și ei în vizită la alți sărbătoriți.
VOX: ''-E o traditie pe care o respectãm de ani si ani de zile si o mostenim din strãmosii nostri. -Cum vã numiti? -Ion, cã toti sunt Ioni."
VOX: "Cu paharul în mânã! Sunt de vreo douã sãptâmâni cu paharul în mânã. Încheiem sãrbãtorile de iarnã, mergem si colindãm Ionii din sat, bem o tuicã fiartã, un vin fiert."
VOX: "-Aveti casa plinã? -Îi multumesc lui Dumnezeu. Mã bucur foarte tare pentru momentul ãsta si Dumnezeu sã ne dea sãnãtate si sã o tinem tot asa."
VOX: "Am venit cu prietenii mei la un pahar de rãchie la Ion. Mâncãm un colac cu mac si mergem sã jucãm hora cea mare la cãminul cultural, Hora Ionilor."
VOX: "-Cu ce v-ati pregãtit? -Cu sarmale, cu prãjituri, cu colac cu mac, cu rãchie fiartã, cu de toate cele."
AMBIANȚĂ (horă în casă)
Petrecerea se mută, apoi, la Căminul Cultural, unde toți bărbații cu numele Sfântului, dar și invitații lor, încing o horă de zile mari.
AMBIANȚĂ (horă la căminul cultural)
Sfântul Ioan este considerat ocrotitorul pruncilor, iar mamele se roagă lui pentru a naște copii sănătoși. Potrivit datinei, după marea sărbătoare de la 7 ianuarie gerul începe să-și piardă din putere. In popor se mai spune că, dacă nu te veselești în această zi, vei fi trist tot anul.
La 50 de zile de la învierea lui Iisus Hristos creștinii ortodocși sărbatoresc Rusaliile sau Pogorârea Sfanțului Duh. Duhul Sfânt a coborât între apostoli, în chipul unor limbi de foc, iar aceștia au început să vorbească în limbi străine, pe care nu le știau până atunci. Evenimentul marchează și întemeierea Bisericii.
O nouă ediție din spectacolul dumneavoastră preferat "Start Show România", mâine, de la ora 13:00, la Național TV! Gazdele emisiunii, Diana Matei și Adrian Enache, v-au pregătit o ediție specială, de sărbătoare.
Zi mare în calendarul creștin ortodox! Credincioșii îi prăznuiesc pe cei 40 de sfinți mucenici, în amintirea soldaților romani creștini martirizați în anul 320. Astăzi femeile fac sfințișori pentru a le da de pomană de sufletul celor adormiți iar bărbații beau nu mai puțin de 44 de pahare. Așa spune tradiția! Ea diferă însă de la regiune, la regiune.
Zi de mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși și greco-catolici! În a treia zi de Crăciun, este celebrat Sfântul Ștefan, ucenic al lui Hristos și primul martir al Bisericii, care și-a dat viața pentru credință. El a fost ucis cu pietre...
Sărbătoare importantă, astăzi, în rândul credincioșilor! Peste 100 de mii de enoriași s-au strâns la Iași, pentru a participa la cel mai mare pelerinaj ortodox din România, destinat sărbătoririi Sfintei Parascheva, considerată ocrotitoarea Moldovei. Moaștele acesteia, depuse la Catedrala Mitropolitană din Iași, atrag, anual, sute de mii de pelerini.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019