Ziua de 24 iunie aduce Sărbătoarea Sânzienelor, descrise în popor drept niște zâne extrem de frumoase ale câmpului. De aceea, astăzi este și cel mai bun moment pentru culegerea plantelor de leac. Potrivit tradiției, de Sânziene au loc bâlciuri și iarmaroace, iar în trecut, acestea erau un prilej de întâlnire a tinerilor pregătiți de căsătorie. La inițiativa comunității online „La Blouse Roumaine”, tot în această zi se sărbătorește și ia, piesă vestimentară reprezentativă a costumului popular românesc. Pentru a intra în atmosfera tradițiilor și obiceiurilor specifice acestei zile, bucureștenii și nu numai, au fost așteptați la Muzeul Satului „Dimitrie Gusti”.
FLORINA ILICEA, reporter
„Astăzi este motiv de dublă sărbătoare! Pe lânga Sânziene, încă din anul 2013, românii se mândresc și cu Ziua Internațională a iei. Cu aceste ocazii, aici la Muzeul Satului din București au fost organizate numeroase evenimete, iar vizitatorii care îmbracă în ie au intrare gratuită.”
„Cum vi se pare ideea acestui eveniment? Foarte frumos.”
„Important este că este Ziua Internațională a iei. Deci, pe lângă Sfânta Sărbătoare, serbăm și tradiția care vrem să meargă mai departe.”
GEORGIANA ONOIU, muzeograf
„Pentru noi deja a devenit o tradiție ca de mai mulți ani să celebrăm atât Ziua Internațională a iei, cât și sărbătoarea Sânzienelor. Vizitatorii, astăzi, vor găsi un program încărcat. Avem alături de noi „Vatra Hărmanului”, care reconstituie obiceiul de Sânziene, avem atelier legat de cununile de Sânziene și de ceea ce mai reprezintă astăzi obiceiul.”
Se spune că florile de Sânziene au puteri magice și pot prevesti evenimente importante din viața omului, căsătoria sau moartea, sănătatea sau boala, norocul și bunăstarea. De asemenea, în noaptea de 23 spre 24 iunie, fetele strâng flori de Sânziene și le pun sub pernă pentru a-și visa ursitul.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019