Date companie
 
 
 
 

Indicele ROBOR crește îngrijorător

RSS Știri
 
 
Data publicării : 29 Septembrie 2017
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : credite, banci, dobanda, indice, robor
 

Veste proastă pentru persoanele care au credite în lei! Indicele Robor la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile variabile la creditele în lei, a atins nivelul de 1,58%, cel mai mare din ianuarie 2015 până în prezent, arată datele publicate de BNR. Creșterea indicelui ROBOR va duce la un avans al ratelor în cazul creditelor în lei. Miercuri, indicele a atins nivelul de 1,25%, iar joi a ajuns la 1,46%. Acesta a crescut accelerat din data de 18 septembrie, momentul în care a atins nivelul de 1%. Totodată, indicele Robor la 6 luni a crescut până la nivelul de 1,69%, cel mai mare nivel atins, din octombrie 2015 încoace. Și acest indicator a crescut accelerat în ultimele zile, atingând nivelul de 1,35% miercuri, iar joi de 1,57%.

CĂTĂLINA CINCĂ, reporter "Analiștii financiar-bancari consideră că majorarea semnificativă a dobânzilor în ultima perioadă este consecința faptului că statul se împrumută tot mai mult din piață, pentru a-și acoperi nevoia de finanțare, lăsând astfel băncile fără bani."

Evoluția dobânzilor pe piața monetară este, de obicei, corelată cu evoluția randamentelor la titlurile de stat. Prin urmare, băncile se împrumută tot mai scump între ele, ceea ce majorează indicele ROBOR. Mai mult, Guvernul a colectat și dividendele în avans de la companii. Surprinzător, chiar în această perioadă delicată pentru mediul financiar-bancar, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu este în concediu de odihnă. El a lipsit, miercuri, de la audierea din Comisia economică din Senat, referitoare la situația băncilor și a IFN-urilor. În locul său s-a prezentat prim-viceguvernatorul Florin Georgescu.



« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu



 
 

Alte știri pe aceeași temă

  • Tot mai multe negocieri cu banca ( 13 Februarie 2025 )

    Crește interesul băncilor pentru negocierile cu consumatorii! Anul 2024 a însemnat, comparativ cu 2016, o creștere de 23 de ori a disponibilității băncilor de a găsi împreună cu conciliatorii o soluție pentru rezolvarea problemelor semnalate, conform datelor Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor din domeniul Bancar (CSALB). Astfel că, anul trecut s-au înregistrat 989 de negocieri încheiate cu împăcarea părților din totalul concilierilor, iar în 65 de cazuri părțile nu s-au înțeles. Conform CSALB, 301 de cereri au fost rezolvate fără intervenția unui conciliator.

  • Clienții băncilor din Lituania și Estonia, atacați de hackeri români ( 29 Septembrie 2020 )

    Sute de clienți ai unor bănci din Lituania și Estonia, atacați de hackeri din România! 600 de clienți au fost prejudiciați cu 200.000 de euro. Din momentul declanșării anchetei coordonate de procurorii...

  • Perchezitii într-un dosar de escrocare a unei bănci ( 12 August 2020 )

    Percheziții de amploare în Capitală și în județele Călărași, Dâmbovița, Ialomița, Ilfov, Teleorman și Mureș! Oamenii legii au descins la 45 de adrese, la persoane bănuite că au obținut credite de nevoi personale cu acte false.

  • Sprijin de la C.S.A.L.B., pentru românii care au probleme cu băncile ( 23 Iunie 2020 )

    Românii care au probleme cu băncile au putut apela la ajutorul Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar și pe timp de pandemie, chiar dacă restrictiile impuse au prelungit timpul de soluționare...

  • Suspiciune de atac cibernetic asupra platformei IMM Invest, imediat după lansare ( 17 Aprilie 2020 )

    Platforma IMM Invest, anunțată cu surle și trâmbițe de guvern, nefuncțională chiar la lansare! Platforma unde IMM-urile pot accesa credite garantate, ca parte a planului de repornire a economiei, s-a blocat la jumătate de oră...

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2