Investitorii în producția de energie regenerabilă simt că proiectele lor sunt în pericol. Și asta, din cauză că băncile au o atitudine rezervată, în ceea ce privește creditarea. Reținerea instituțiilor bancare este cauzată, în mare parte, de evoluția negativă a schemei de sprijin și de declarațiile deloc încurajatoare, venite din partea autorităților.
MIHAI PRUNDIANU, investitor energie regenerabilă "Foarte greu obținem credite bancare! Încercăm, de un an de zile, dar declarațiile autorităților nu ne ajută în acest sens."
Investitorii consideră că un discurs optimist al autorităților ar debloca accesarea creditelor și, astfel, ar relansa acest important segment al economiei românești.
MIHAI PRUNDIANU, investitor energie regenerabilă "Foarte bine ar fi pentru investitori un mesaj pozitiv venit din partea autorităților, care să facă băncile să acorde credite pentru energia regenerabilă."
Până în prezent, în România au fost investite peste trei miliarde de euro în producția de energie regenerabilă. România consumă 34 de milioane de tone echivalent în petrol, ceea ce reprezintă doi la sută din consumul Uniunii Europene de energie regenerabilă.
Un grup de lucru înființat la nivel guvernamental a prezentat Comisiei Europene un proiect de Ordonanță de Urgență, care urmează să modifice Legea energiei 123 pe 2012. Actul normativ trebuie modificat, în condițiile în care Comisia Europeană a acționat în judecată România, pentru transpunerea incompletă a normelor Uniunii Europene, privind piața internă a energiei electrice și a gazelor naturale. Dosarele au ajuns deja pe rolul Curții Europene de Justiție. Ordonanța de Urgență va cuprinde toate normele Uniunii Europene, care nu au fost transpuse până acum în legea aprobată cu un an în urmă.
Executivul a aprobat continuarea plafonării prețului energiei și gazelor. La energie, prelungirea schemei se face pentru trei luni iar la gaze se păstrează plafonarea încă un an.
Cetățeni moldoveni, reținuți pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de migranți. Polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Huși, județul Vaslui au depistat un cetățean sirian care a încercat să treacă ilegal frontiera de stat a României, cu ajutorul a doi cetățeni din Republica Moldova, prin eludarea controlului de frontieră, cu intenția de a ajunge în Germania, pentru a-și căuta un loc de muncă.
Crește interesul băncilor pentru negocierile cu consumatorii! Anul 2024 a însemnat, comparativ cu 2016, o creștere de 23 de ori a disponibilității băncilor de a găsi împreună cu conciliatorii o soluție pentru rezolvarea problemelor semnalate, conform datelor Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor din domeniul Bancar (CSALB). Astfel că, anul trecut s-au înregistrat 989 de negocieri încheiate cu împăcarea părților din totalul concilierilor, iar în 65 de cazuri părțile nu s-au înțeles. Conform CSALB, 301 de cereri au fost rezolvate fără intervenția unui conciliator.
Deputata PNL, Alina Gorghiu, a depus, împreună cu mai mulți parlamentari, o inițiativă legislativă care stabilește că în momentul în care o substanță psihoactivă este depistată în sânge, fapta să fie considerată infracțiune.
Afirmațiile potrivit cărora România este ”un mare producător de energie” reprezintă un mit. Asta a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, pentru Antena 3, în contextul costurilor energiei. ”Românii plătesc al cincilea...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019