"Este și treaba clienților să-și poarte de grijă, atunci când semnează un contract". Afirmația aparține guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, deși nu este un "apărător" al bancherilor, spune acesta. Declarația lui Isărescu vine după ce bancherii au fost luați în brațe de FMI, în disputa legată de clauzele abuzive. Articolul din Codul de Procedură Civilă potrivit căruia, odată descoperite, ele ar trebui scoase din contractele de creditare, a fost amânat de două ori. Potrivit scrisorii de intenție a guvernului față de FMI, ne putem lua adio de la această prevedere.
MUGUR ISĂRESCU, guvernator BNR: "În definitiv, clauzele astea abuzive sau neabuzive sunt din niste contracte pe care le-au semnat oamenii când au luat credite. Deci tot într-un stat de drept când semnezi ceva îți asumi faptul că n-am înțeles, n-am știut cum e cu riscul valutar este un argument, dar eu bănuiesc și nu bănuiesc aiurea că persoane care acum câțiva ani ne băteau la cap că "ce avem noi cu creditarea în valută" vin să ne vorbeasca acum de clauze abuzive."
Toate procesele referitoare la clauzele abuzive se vor judeca doar la Înalta Curte de Casație și Justiție. În plus, clienții nu-și vor mai putea recupera banii pierduți din cauza lor. Motivul: bancherii spun că ar putea avea pierderi de 5 miliarde de lei din eliminarea clauzelor, iar sectorul bancar ar fi destabilizat.
Crește interesul băncilor pentru negocierile cu consumatorii! Anul 2024 a însemnat, comparativ cu 2016, o creștere de 23 de ori a disponibilității băncilor de a găsi împreună cu conciliatorii o soluție pentru rezolvarea problemelor semnalate, conform datelor Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor din domeniul Bancar (CSALB). Astfel că, anul trecut s-au înregistrat 989 de negocieri încheiate cu împăcarea părților din totalul concilierilor, iar în 65 de cazuri părțile nu s-au înțeles. Conform CSALB, 301 de cereri au fost rezolvate fără intervenția unui conciliator.
Percheziții de amploare! Polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, împreună cu procurorii DIICOT, au pus în aplicare 65 de mandate de percheziție domiciliară, pe teritoriul României, în mai multe județe din țară și în Monaco.
Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a oferit explicații, în cursul săptămânii, cu privire la propunerea de unificare a instituțiilor de cultură și implementarea contractelor pe perioadă...
Sute de clienți ai unor bănci din Lituania și Estonia, atacați de hackeri din România! 600 de clienți au fost prejudiciați cu 200.000 de euro. Din momentul declanșării anchetei coordonate de procurorii...
Românii care au probleme cu băncile au putut apela la ajutorul Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar și pe timp de pandemie, chiar dacă restrictiile impuse au prelungit timpul de soluționare...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019