Codul civil cu prevederi care favorizează clienții în relația cu banca ar fi putut intra în vigoare încă din anul 2000, dacă guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, pe atunci premier, și l-ar fi asumat.
MUGUR ISARESCU, guvernator B.N.R.: "Domnul Valerică Stoica m-a chemat, dacă vreau să intru în istorie, să imi asum cele 2 coduri. Eu vreau sa ies din istorie, nu să intru și să nu mai pot ieși. Și cum imi dai mie câteva mii de pagini să le înghit? Nici nu pot să le citesc, de unde să le și mai promovez, ca premier."
Codurile au fost asumate 11 ani mai târziu, în 2011. Codul civil vine cu mai multe prevederi în sprijinul clienților băncilor. Aceștia au acum 15 zile la dispoziție să achite un credit, dacă banca le cere, iar ruperea contractului de către bancă nu se poate face decât dacă aceasta demonsterează că beneficiarul are probleme. Avantajele pentru clienți sunt însă mai multe. Băncile sunt obligate să trimită, lunar, extrasul de cont către client.
MUGUR ISARESCU, guvernator B.N.R.: "Umplerea cutiei poștale cu tot felul de recomandate de la bănci m-a determinat să mă opresc numai la două bănci, nu imi mai țin banii decat la două bănci. (...) Dar cred că este și această prevedere modernă."
Guvernatorul BNR a explicat că, atunci când un client constată, prin citirea extrasului de cont, o neconcordanță a operațiunii derulate de el, va putea să conteste operațiunile înscrise, iar o astfel de măsură va diminua riscul unor eventuale conflicte.
Guvernatorul Băncii Naționale a României Mugur Isãrescu a atras atenția că sistemul de pensii este este prins de 14 ani într-un cerc vicios, pentru că numãrul de angajați care contribuie la bugetul de pensii este în continuare mult mai mic decât numãrul de pensionari. Potrivit lui Isărescu, situația se poate redresa prin crearea de noi locuri de muncă. În prezent, în România sunt peste 5 milioane de pensionari și doar 4,5 milioane de salariați.
Modificările la Codul Penal adoptate de Camera Deputaților sunt neconstituționale. Este decizia judecatorilor Curtii Constitutionale, care au admis sesizarile Înaltei Curți de Casație și Justiție și ale PDL privind modificările la Codul Penal adoptate de Camera Deputaților în 10 decembrie 2013. Una dintre sesizări făcea referire la dispoziția privind redefinirea conflictului de interese.
Guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu a primit distincția de Doctor Honorius Causa din partea Universității Politehnice din București! Acesta a vorbit pentru prima dată despre viața sa personală și a mărturisit că nu și-a dorit dintotdeauna să fie economist.
Mugur Isărescu i-a atacat din nou pe politicienii români. In opinia guvernatorului Băncii Naționale, toate greșelile făcute de oamenii politici în cei patru ani de recesiune au fost plătite de BNR, care, prin intervențiile de până acum, a evitat o criză bancară.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, atrage atenția că băncile oferă dobânzi prea mari pentru depozitele în valută, fapt care ar putea avea consecințe grave asupra sistemului. Băncile din România, în special cele cu capital grecesc, au dus o adevărată luptă pentru atragerea banilor, oferind dobânzi chiar și de 5% la euro, susține Isărescu.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019