Psihoza scumpirii carburanților a lovit, miercuri-seară, ca o rachetă sol-aer. Zvonul scumpirii benzinei și motorinei, răspândit cu frenezie pe rețelele sociale orin în alte medii, a dus la formarea unor cozi kilometrice în zona stațiilor de carburanți. Potrivit zvonului, prețul la pompă urma să treacă, vineri, de 10 lei pe litru, așa că românii, consecvenți obiceiului de a-și face preventiv stocuri, au dat năvală la benzinării. În unele locuri s-au format cozi de mașini de peste trei kilometri. Isteria ar fi fost declanșată de o imagine cu prețuri uriașe la benzină și motorină, la o stație MOL din Beiuș, care a devenit virală pe rețelele de socializare și în mass media. Ulterior, au apărut și alte imagini, cu prețuri de 10, 11 lei la pompă.
VOX ”A fost o isterie! Ce să zic, oameni fără minte!”
VOX ”O porcărie foarte mare, foarte mare cine a dat. Ce a vrut să creeze? O panică pentru lume ca să stea la coadă!”
VOX ”Sunt inconștienți! Alimentau în pungi, în butoaie, în canistre, în de toate.”
HORIA CONSTANTINESCU, președinte, ANPC "Românii ar trebui să aibă puțină răbdare în a se grăbi să achiziționeze astfel de produse, pentru că, fără să se gândească bine, au încurajat un astfel de fenomen. Ar trebui să aibă puțină răbdare. Nu cred că sunt nevoiți, acum, să plece în drumeții lungi, pentru a se asigura
că au cantitatea de combustibil, cred că, așa cum ați văzut, încărcarea combustibilului în tomberoane, în pungi în bidoane doar pentru a se asigura că nu se va majora și mai mult prețul."
Pe lângă faptul că favorizează buzunarele speculanților, isteria achiziționării de carburanți de teama scumpirilor îi pune în pericol pe cei care au umplut cu benzină sau motorină bidoane, saci de plastic ori tomberoane. Astfel de recipiente ușor inflamabile sunt adevărate bombe la purtător. Aflate aproape de o sursă termică, indiferent de formă, pot exploda, provocând, astfel, drame care nu pot fi justificate de niciun argument economic sau financiar. În mod normal, combustibilul poate fi stocat în recipiente special concepute în acest scop, care au certificate de siguranță si sunt aprobate de autorități. Pe aceste canistre trebuie să existe un indicator vizual care arată că recipientul conține ceva inflamabil.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019