La un an de la câștigarea alegerilor din 16 noiembrie 2014, Klaus Iohannis se află în fața celei mai mari crize din mandatul său de președinte. După căderea Guvernului Ponta, în urma tragediei din Clubul Colectiv, Iohannis trebuie să instaleze un nou guvern, însă nu unul al PNL, așa cum cerea anul trecut. Klaus Iohannis a câștigat alegerile prezidențiale din 2014, învingându-l, în al doilea tur de scrutin, cu 54,43 la sută din voturi, pe premierul în funcție de atunci, Victor Ponta. Prima reacție a președintelui ales a venit pe Facebook, acesta devenind, de altfel, modul în care Iohannis a comunicat din ce în ce mai des cu românii după seara de 16 noiembrie.
NATALIA MANOLESCU, reporter ""Am câștigat! Ne-am luat țara înapoi", a scris atunci Iohannis, adăugând și un clip în care le mulțumea românilor pentru vot, considerând că acesta este primul pas către o "altfel de Românie"."
"Votul nostru a fost și rămâne unul pentru rațiune, pentru dialog și responsabilitate. Avem ocazia de a-l demonstra și în fapte!", mai spunea Iohannis în seara victoriei. Primul obiectiv al lui Iohannis, enunțat, de altfel, era înlăturarea lui Victor Ponta de la Palatul Victoria. Iohannis nu a făcut niciun secret din faptul că își dorește "Guvernul său", condus de PNL. Tragedia din Clubul Colectiv a provocat prima criză majoră din mandatul lui Iohannis. Victor Ponta a demisionat, iar președintele a încredințat mandatul formării noului guvern lui Dacian Cioloș.
NATALIA MANOLESCU, reporter "Asta după ce a avut două runde de negocieri cu liderii partidelor parlamentare și, în premieră, cu reprezentanții societății civile, demersuri care i-au atras critici dure din partea fostului președinte Traian Băsescu."
Acesta l-a acuzat că a organizat consultări doar pentru imagine, în condițiile în care, susține Băsescu, era stabilit de mult timp că îl va desemna pe Dacian Cioloș pentru funcția de premier. În acest moment, speranța lui Klaus Iohannis de a avea un guvern al său, PNL, este legată de alegerile parlamentare de anul viitor.
Promisiunea președintelui interimar Ilie Bolojan privind dezvăluirea cheltuielilor prezidențiale din mandatul lui Klaus Iohannis a fost îndeplinită. Administrația Prezidențială a transmis lista completă a cheltuielilor cu zborurile...
Anularea alegerilor a generat provocări, iar unii au perceput-o drept o criză, însă a fost o situație excepțională, gestionată cu instrumente democratice. Aceste afirmații au fost făcute de către președintele interimar, Ilie Bolojan, la întâlnirea anuală cu șefii misiunilor diplomatice acreditați în România.
Klaus Iohannis a părăsit definitiv Palatul Cotroceni, după ce luni a demisionat din funcție. Garda de Onoare i-a prezentat onorul la final de mandat.
Klaus Iohannis și-a anunțat demisia din funcția de președinte al României. El a declarat, luni, că demisionează, începând cu 12 februarie, ”pentru a scuti România și cetățenii români” de această criză la care ar duce suspendarea sa.
Retragere, în PNL! Fostul lider al Partidului Național Liberal, Nicolae Ciucă, a anunțat că demisionează din Senatul României, dar nu a oferit detalii cu privind la motivele care l-au determinat să ia această hotărâre.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019