Mandatul de președinte al lui Klaus Iohannis, validat de Curtea Constituțională! Cu această ocazie, Klaus Iohannis a susținut și primul său discurs într-un astfel de cadru festiv.
KLAUS IOHANNIS, președintele ales al României "Este acesta, desigur, un moment festiv. Dar, în același timp, vreau să remarc că acum, după 25 de ani de la Revoluție, se încheie o etapă și iată românii prin votul lot au spus foarte clar: «Stop și de la capăt!»."
La ceremonia festivă a participat și președintele încă în funcție, Traian Băsescu. Acesta i-a spus succesorului său că îi lasă moștenire o țară cu opțiuni de dreapta și că îi mulțumește pentru faptul că o va duce mai departe pe acest drum.
TRAIAN BĂSESCU, președintele României Închei mulțumindu-vă, domnule președinte, pentru un lucru care ținea, de data aceasta, de o problemă personală. N-aș fi vrut ca, la sfârșitul mandatului meu, stânga să domine toate instituțiile statului și scorul pe care l-ați înregistrat - și este meritul dumneavoastră, pentru care vă mulțumesc - scorul din alegeri arată că las moștenire o țară care are opțiuni de dreapta sau de centru-dreapta."
Președintele ales, Klaus Iohannis s-a angajata că va fi un șef de stat care respectă Constituția.
KLAUS IOHANNIS, președintele ales al României "Vreau să vă spun cu toată ferminatea, astăzi, aici, că voi fi președintele care respectă Constituția în litera și spiritul ei."
Președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a declarat că nu au fost înregistrate nereguli în procesul de numărare a voturilor pentru alegerea președintelui.
AUGUSTIN ZEGREAN, președinte, Curtea Constituțională a României "Am verificat ieri toate dosarele, totul este în regulă, s-au verificat toate procesele verbale întocmite de B.E.C., B.E.J. și așa mai departe și nu s-a găsit nimic semnificativ care să schimbe situația stabilită de B.E.C.."
Potrivit Constituției, mandatul Președintelui este de 5 ani și se încheie în momentul în care președintele nou ales depune jurământul. Klaus Iohannis este cel de al patrulea președinte al României de după Revoluția din 1990. Primul mandat al lui Ion Iliescu, cel din 1990, a durat doi ani. În 1992, Ion Iliescu a primit un nou mandat, de data aceasta de 4 ani, în baza noii Constituții. Emil Constantinescu a condus România între 1996 și 2000, fiind urmat de același Ion Iliescu între 2000 și 2004. I-a urmat Traian Băsescu, un președinte longeviv, cu două mandate consecutive de câte cinci ani, din decembrie 2004 și până acum. Președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a precizat că noul șef al statului, Klaus Iohannis, va fi instalat în funcție, la Palatul Cotroceni, în 21 decembrie.
Promisiunea președintelui interimar Ilie Bolojan privind dezvăluirea cheltuielilor prezidențiale din mandatul lui Klaus Iohannis a fost îndeplinită. Administrația Prezidențială a transmis lista completă a cheltuielilor cu zborurile...
Klaus Iohannis a părăsit definitiv Palatul Cotroceni, după ce luni a demisionat din funcție. Garda de Onoare i-a prezentat onorul la final de mandat.
Klaus Iohannis și-a anunțat demisia din funcția de președinte al României. El a declarat, luni, că demisionează, începând cu 12 februarie, ”pentru a scuti România și cetățenii români” de această criză la care ar duce suspendarea sa.
Liderii PNL reuniți, duminică, în ședința Consiliului Național, au validat candidatura comună din partea coaliției a lui Crin Antonescu la alegerile prezidențiale din luna mai. Decizia a fost votată în unanimitate. ”Sunt fericit să ducem...
Decizia Curții Constituționale a României de anulare a scrutinului prezidențial, atacată de Călin Georgescu la Curtea Europeană a Drepturilor Omului! Fostul candidat la prezidențiale vrea suspendarea efectelor deciziei CCR...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019