"Buna ziua!" (la ceremonie)
"Buna ziua" (la muzeu)
Relaxat, dupa intalnirile oficiale cu președintele Klaus Iohannis și premierul Mihai Tudose, liderul francez Emmanuel Macron, le-a demonstrat încă o dată jurnaliștilor că a învățat salutul românesc. Și aceasta după o plimbare la Muzeul Satului Dimitrie Gusti, alături de soția sa și de gazde, cuplul Carmen și Klaus Iohannis. Traseul a durat aproximativ 45 de minute, timp în care meșteșugarii au făcut demonstrații, iar cele două doamne au primit cadou ceramică de la Horezu și au admirat iile românești. Prima oprire a fost la casa din Bistrița Năsăud, apoi s-au îndreptat către o biserica din Dragomirești, după care cei patru au urmărit ansamblul Lăutarii din Teleorman. Președintele francez a părut fascinat de celebra "La vie en rose", interpretată la nai, dar și de tradițiile noastre.
"Cum vi s-au părut bisericile românești?"
"Magnifice! Biserica de lemn a fost o noutate, pentru că noi nu avem aceeași tradiție, deci a fost foarte frumoasă."
"Și cântăreții?"
"“Cântăreții și dansatorii care reprezintă un patrimoniul cultural și tradițional al țării voastre au fost o adevărate bucurie."
După ce a primit de la premierul Tudose o crenguță din stejarul pe care generalul Berthelot l-a plantat în 1927 la Iași, Emmanuel Macron a promis că va reveni în România, pentru a planta un nou arbore, în 2018, spre încântarea președintelui Iohannis.
"Voi reveni!"
"Dar bineînțeles."
Șarpele Glykon pleacă la Madrid! Faimoasa piesă, unică în lume, găzduită de Muzeul de Istorie și Arheologie din Constanța, va fi transportată la Madrid, unde, în perioada...
Primul muzeu Art Nouveau din România, inaugurat la Oradea! Construită între 1909 și 1910 in stil secession vienez, după un proiect al arhitecților László Vágó și József Vágó, Casa Darvas - La Roche din Oradea...
Muzeul de Istorie Naturală đin Iași a intrat într-un amplu proces de reabilitare, după șase ani de când a fost închis. Exponatele au fost mutate, cu excepția elefantului indian Gaba, cel mai impresionant obiect din patrimoniul muzeului.
Salonul Național de Artă Contemporană - Centenar 2018, deschis la Muzeul Național de Artă al României din București. Uniunea Artiștilor Pastici din România marchează, astfel, Centenarul României.
Muzeul Satului din Sibiu a devenit gazda unui inedit concurs de gătit gulaș! Ceaunele s-au încins, iar 15 echipe formate din bucătari amatori s-au întrecut în rețete tradiționale, spre deliciul vizitatorilor care abia au așteptat ca mâncarea să fie gata.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019