Date companie
 
 
 
 

Lăzile de zestre, realizate, din nou, în Budureasa

RSS Știri
 
 
Data publicării : 18 Decembrie 2020
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : Budureasa, lazi, zestre
 

Tradițiile în satul Budureasa din județul Bihor se transmit din generatie in generatie! Un localnic realizează lăzi de zestre. În trecut aceste lăzi făceau parte din categoria obiectelor cu valoare utilitară, dar aveau și o valoare simbolistică specială. Mai mult, nu lipseau din ceremonialului nunții. În timp, meșteșugul lădăritului a început să fie o îndeletnicire din ce în ce mai rară. Dacă în urmă cu un deceniu, în Budureasa mai existau câțiva meșteri care realizau vestitele lăzi de zestre, astăzi singurul care a ales să ducă tradiția mai departe este Simon Nistor. Acesta a învățat meșteșugul lădăritului, de la unul din ultimii meșterii care mai lucrau în sat.

SIMON NISTOR, meșter
"Trebuie un lemn ales care merge perfect pe fibră, după aceea trebuie crăpat, trebuie mezdrit, trebuie făcute canalele cu horju, trebuie pus la afumat. După ce se afumă, se montează, după ce se montează trebuiesc făcute aceste modele. Folosesc instrumentele vechi, acesta și asta e o daltă, la făcut modelele și celelalte sfleder, ce e nevoie."

Importanța în cultura tradițională a lăzii de zestre și a meșteșugului realizării acesteia este susținută și de specialiștii în etnografie de la Muzeul Municipal din Beiuș.

CRISTIAN ȚOTA, muzeograf
"În Muzeul Municipal din Beiuș păstrăm o multitudine de piese de această natură lăzi de zestre și ele provin din mai multe sate din zona Beiușului. În fiecare sat era cineva care confecționa o ladă de zestre pentru că era o piesă absolut necesară în inventarul casei, pentru că era principala piesă de depozitare a materialelor textile și mai mult decât atât lada de zestre era o piesă folosită în ceremonialul nunții pentru că ea aducea la noua casă zestrea fetei de măritat de aceea ea este fabricată în zona Beiușului în toate satele. Dintre aceste sate, Budureasa s-a specializat tocmai pe confecționarea lăzilor de zestre, iar lăzile de zestre de la Budureasa sunt cunoscute nu numai în Bihor și în tot arialul de vest al României."

Meșterul Simon Nistor, din Budureasa, spune că își dorește ca lăzile iesite din mainile lui de el să fie cunoscute din nou în țară. Mai mult, îi îndeamnă pe tineri să încerce să învețe și să practice meșteșugurile tradiționale. Crede că în acest mod, o parte semnificativă din cultura tradițională va rămâne vie în spațiul satului românesc.



« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu



 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2