Victimele cazurilor de malpraxis ar putea fi despăgubite financiar fără să mai ajungă în instanță. Potrivit celor două proiecte de lege depuse în Parlament pentru reglementarea acestui domeniu, pacienții nemulțumiți de un act medical vor avea posibilitatea încheierii unei înțelegeri amiabile cu medicul și cu firma de asigurare.
TUDOR CIUHODARU deputat independent "Sperãm ca prin această lege sã rezolvam cât se poate de rapid aceste cazuri, ca medierea să ducă în maxim două luni la rezolvarea acestor cazuri de malpraxis, iar pacientii sã-si recupereze rapid prejudiciul."
Celălalt proiect legislativ aparține Ministerului Sănătății.
CRISTIAN IRIMIE Ministerul Sănătății "Dacã acest lucru se întamplã si medierea a avut loc, se face un act notarial, care exclude pe viitor alte cereri, stiu eu, în instantã. (...) Cazurile penale fac parte din Codul penal si se judecã altfel. (...) Noi discutãm despre culpe, culpe profesionale, culpe medicale, care pot fi dovedite si care nu necesitã sau nu impun ajungerea la proces."
Reprezentanții pacienților susțin că această modificare este necesară, dar proiectele pot fi încă îmbunătățite.
VASILE BARBU președinte A.N.P.P. "Au scapat si anumite prevederi legate de posibilitatea de contestare, de cãtre pacient. (...) Trebuie mai bine, de asemenea, definit accesul la informatii legate de caz. Toate informatiile trebuiesc oferite, toate informatiile cerute de pacient sau de apartinãtori."
Pe lângă avantajele de care beneficiază pacientul, prin noua lege, medicii vor avea asigurarea plătită de unitatea sanitară, întrucât vor fi incluși în responsabilitatea instituțională și se vor raporta corespunzător la desfășurarea actului medical.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019