Agricultura ecologică prinde teren în România! Din ce în ce mai mulți români vor să mănânce sănătos, chiar dacă pentru asta trebuie să scoată mai mulți bani din portofel.
ALEXANDRA GEORGESCU, reporter "Oamenii caută fructele și legumele cultivate fără substanțe chimice. Cererea îi încurajează pe agricultori și efectul se vede în creșterea, de la an, la an, a suprafețelor cultivate cu legume ecologice. Agricultura ecologică presupune însă mult mai multă muncă și un risc mult mai mare de pierderi, ceea ce se face ca și prețurile să fie mai ridicate."
AMBIANȚĂ "Avem niște lucrători sezonieri pe care îi angajăm în fiecare an, o colonie de bondari care vin în mai când încep tomatele să înflorească. Se folosește această folie care pe de o parte împiedică buruienile să crească."
VOX "Principala condiție pentru ca un produs să fie ecologic este să fie obținut fără a se folosi substanțe chimice, îngrășăminte sau substanțe de protecție a plantelor. Prețul de întreținere a acestor plante este mai mare, lucru care se regășeste și în preț."
VOX "Sunt mai scumpe, dar cu toate astea luăm, că sunt mai bune pentru sănătate."
VOX "Chiar sunt bune și astea le căutăm tot timpul, chiar dacă dăm un ban în plus, dar luăm ecologice."
VOX "Presupune foarte multă birocrație, documente, hărții, controale. Nu e chiar pentru oricine, trebuie să îți dorești foarte mult să faci asta."
Producătorii sunt mulțumiți de faptul că legumele ecologice au început să fie căutate, chiar dacă mulți români se uită mai mult la aspectul acestora.
VOX "- Sperăm că ecologic și majoritatea marfei să fie ecologică. - Vă întreabă atunci când cumpără de la dumneavoastră? - Mai întreabă, da."
VOX "- Vă întreabă dacă sunt crescute natural sau cu substanțe chimice? - Majoritatea, nu! - Deci, cumpără ce arată mai bine? - Ce arată mai frumos. Cât ar fi de frumoase, tot le aleg."
AMBIANȚĂ "Sunt căpșuni ecologice sută la sută, netratate. Gustul face diferența și bate tot."
Potrivit datelor Federației Internaționale pentru Agricultură Organică, în întreaga lume, din cei peste două milioane de fermieri care produc în regim ecologic, aproape 80% produc în țările în curs de dezvoltare. În multe general, agricultorii din aceste țări se bazează pe practicile seculare învățate de la înaintași. În România există peste 17.000 de fermieri certificați ecologic. Suprafața de culturi ecologice este de aproximativ 400.000 de hectare.
Fostul primar al Sectorului 1 din București, Daniel Tudorache, eliberat pe cauțiune în valoare de un milion de euro și plasat sub control judiciar într-un dosar de trafic de influență și spălare de bani! Tudorache...
Un preot ortodox, asistent universitar la Facultatea de Teologie din Cluj-Napoca și paroh în satul Tăuți, a provocat un scandal uriaș, la o înmormântare. Totul a pornit de la faptul că preotul...
Sarmizegetusa Regia, cetatea dacică atât de valoroasă pentru patrimoniul cultural european va intra în restaurare, începând din toamnă. Proiectul „Capitala Daciei” va beneficia de o finanțare generoasă, din bani...
Patru bărbați, reținuți pentru tâlhărie, în urma unor percheziții efectuate în Bucuresti si judetele Ilfov, Dâmbovița si Giurgiu. Potrivit anchetatorilor, la 24 aprilie, trei dintre bărbați au intrat într-un apartament din Capitală...
Autoritatile de la București fac demersuri pentru aducerea în țară a lucrătorilor români care muncesc în agricultură, în Germania, și care susțin că nu au fost plătiți. Românii au protestat în fața Consulatului țării noastre la Bonn...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019