Moneda nationalã a înregistrat, marti, cel mai slab curs din 2011 în fata euro. Cotatia monedei europene a crescut cu 7 bani față de cursul de referință anunțat luni de BNR, ajungând la 4,29 lei. În urmă cu șapte luni, euro atinsese cea mai mare cotație, de 4,27 lei. Actuala depreciere a monedei nationale survine in urma anuntului privind iminenta criza italiana. Daca pana acum punctul nevralgic al Europei a fost Grecia, dintr-o data toti ochii sunt indreptati catre Italia. Economia Italiei este a patra cea mai mare din Uniunea Europeana, iar datoria tarii a ajuns la aproximativ 2.000 de miliarde de euro si este in crestere. Iar guvernul de la Roma nu da niciun semn ca ar vrea sa aplice vreun plan de austeritate care sa mai taie din cheltuielile publice mult prea mari. Totusi, referitor la deprecierea leului in raport cu euro, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a ținut să precizeze faptul că nu ar trebui să ne îngrijoreze.
ADRIAN VASILESCU, consilierul guvernatorului B.N.R. "Nici sapte bani, nici cinci bani nu ne spune prea mult, pentru cã ceea ce se întâmplã într-un sfert de zi, nu tine de tendinte. Este doar o zi ceva mai agitatã pe piatã, dacã vrem sã facem un calcul asta ar însemna sã luãm o serie de date începând de astãzi si mergând o sãptãmânã, douã, trei. În primul rând nu cred cã e cazul sã împingem prognoza pânã la absurd, sau imaginatia si sã vorbim despre scenarii negre. Am auzit comentarii cã vor fi probleme cu francul elvetian, în piata valutarã avem un singur sistem de referintã, euro. Ce se întâmplã cu alte monede, toate aceste calcule vin dintr-un plan încrucisat."
Premierul Emil Boc nu a comentat cãderea leului, precizând că, Banca Naționalã este cea mai potrivitã pentru a da informatii referitoare la deprecierea monedei naționale.
EMIL BOC, premierul Romaniei "-Ce pãrere aveți de prãbușirea leului? A ajuns la 4,29 lei. -Cred cã BNR este în mãsurã sã vã dea rãspunsul vis-a-vis de acest subiect."
Conform specialistilor, cursul poate ajunge la 4,4 - 4,5 lei pentru un euro, dacă liderii europeni nu reușesc să găsească o soluție rapidă și dacă nu vin înaintea pieței cu o variantă credibilă. Investitorii sunt ingrijorati si in privinta rezultatului testelor de stres, care vor fi anuntate pe 15 iulie.
Situație disperată la Spitalul "Sf. Spiridon" din Iași. Este criză de sânge, iar zilnic doi pacienți află că nu pot fi operați. Oamenii sunt nevoiți să aștepte zile întregi pentru a fi operați, iar medicii...
100 de ani de relații diplomatice între România și Japonia, marcați de Banca Națională a României, prin lansarea unei monede de argint! Aceasta a fost inclusă în circuitul numismatic al BNR și va avea...
Fostul primar al Sectorului 1 din București, Daniel Tudorache, eliberat pe cauțiune în valoare de un milion de euro și plasat sub control judiciar într-un dosar de trafic de influență și spălare de bani! Tudorache...
Proiectul "Donează plasmă, salvează viața", care stimulează persoanele care au fost infectați cu virusul SARS-CoV2 să doneze plasmă, a fost aprobat de Consiliul General al Muncipiului București. Astfel, fiecare...
UNICEF avertizează că accesul inegal la învățământul de la distanță adâncește criza educației! Reprezentanții organizației susțin că 1,2 miliarde de elevi sunt în continuare afectați de închiderea școlilor din cauza pandemiei de COVID-19.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019