Sibiul a fost astăzi locul de întâlnire al celor mai puternici politicieni din Europa! În contextul exercitării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, astăzi, 9 mai de ziua Europei, a avut loc, la Sibiu, Summitul informal al șefilor de stat sau de Guvern din Uniunea Europeană. La eveniment au fost prezenți 27 de șefi de stat și de guvern din Uniunea Europeană printre care cancelarul german Angela Merkel, premierul Ungariei, Viktor Orban, și președintele Franței, Emmanuel Macron, 36 de delegații oficiale, 400 de invitați de rang înalt, aproximativ 900 de jurnaliști și 100 de traducători. Summit-ul a fost găzduit de Klaus Iohannis, președintele României, iar Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a prezidat reuniunea. De asemenea, Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani au fost prezenți. Liderii europeni reuniți la Sibiu au discutat Agenda strategică 2019-2024, care include teme precum apărarea cetățenilor și a libertăților, protejarea normelor statului de drept, configurarea modelului economic european și intensificarea rolului Uniunii Europene la nivel mondial. Cei 27 de membri ai UE au semnat declarația comună. Cu această ocazie, liderii europeni au avut un schimb de opinii cu privire la provocările actuale cu care se confruntă Uniunea și la prioritățile acțiunii la nivel european pentru următorii ani.
KLAUS IOHANNIS, președintele României
"Vrem să transmitem optimism, un sentiment bun pt viitorul UE.(...) Vedeți că rolul important al României se vede aici, în centrul României, în Sibiu, se discută viitorul UE. Este o zi mare pentru România și pentru români, fiindcă astăzi de Ziua Europei, Europa vine la noi, în România. România contează, românii contează."
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a pledat, în declarația făcută în momentul sosirii la summitul Uniunii Europene de la Sibiu, pentru unitate la nivel european, subliniind că este necesară o dezbatere despre viitorul Europei.
ANGELA MERKEL, cancelar Germania
"Mă bucur să fiu în Sibiu, vreau să le mulțumesc celor care au organizat acest summit. Este un simbol faptul că în timpul Președinției Române, ne întâlnim aici, în Sibiu, de Ziua Europei, în momentul în care a făcut Rober Schuman declarația. După 15 ani de la marea rundă de extindere a Uniunii Europene ne întâlnim aici. Vom vorbi despre agenda strategică a Uniunii Europene și chiar dacă avem opinii diferite, o să căutăm numitorul comun. Vrem să luăm măsuri pentru a menține securitatea, bunăstarea dar și să păstrăm valorile europene și să le promovăm în afara Uniunii Europene."
Emmanuel Macron a vorbit la începutul summitului despre nevoia de mobilizare pentru evoluția Europei, pentru combaterea schimbărilor climatice și pentru securitatea cetățenilor europeni.
EMMANUEL MACRON, președintele Franței
"Sunt foarte bucuros că ne regăsim azi, de Ziua Europei, la Sibiu. Azi trebuie să vorbim despre Europa, despre viitor și despre proiectele comune. În mai puțin de 15 zile, în funcție de fiecare țară, vom avea alegeri europene. Mai mult de 400 de milioane de cetățeni europeni vor avea de ales dacă vrem să construim împreună în continuare, dacă vrem să îmbunătățim sau să distrugem Europa prin pozițiile naționaliste. Este provocarea pe care trebuie să o înfruntăm în următorii ani."
Președintele francez a enumerat prioritățile pe care Uniunea Europeană ar trebui să le aibă în următorii ani, și anume reducerea emisiilor de carbon, protejarea frontierelor și securitatea Europei. Emmanuel Macron a transmis că termenul limită pentru reducerea emisiilor de carbon la zero este anul 2050. De asemenea, președintele francez a reiterat nevoia de investire în Inteligența Artificială și în proiecte pentru siguranța cetățenilor.
Întrebat de jurnaliști despre situația României, premierul olandez Mark Rutte a declarat că țara noastră va fi pregătită de admiterea în spațiul Schengen când se va conforma regulilor statului de drept și democrației. Declarația de la Sibiu este un moment istoric pentru Uniunea Europeană. Declarația a fost redactată chiar de președintele Klaus Iohannis, cu ajutorul președintelui Comisiei Europene și al președintelui Consiliului European. Declarația conține 10 puncte, 10 promisiuni față de cetățenii europeni. În primul rând, se vorbește de apărare comună, dar în același timp, liderii europeni se angajează să protejeze „modul de viață european, democrația și statul de drept”.
Greu cu lucrările de infrastructură rutieră, în România! Anunțul aparent optimist al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, privind un proiect de mare interes, ascunde o capcană a timpului.
Nouă kilometri de autostradă de pe tronsonul Nădlac - Sibiu s-au coagulat în buturuga mică menită să răstoarne pe termen lung carul mare al planului de a avea o șosea de mare viteză de la intrarea în țară...
Localurile din Sibiu se redeschid! Toate restaurantele și cafenelele din oraș și-au reluat activitatea la interior, în limita a 30% din capacitate. Relaxarea restricțiilor vine după ce rata de infectare din Municipiul Sibiu a ajuns la 1,98 de cazuri la mia de locuitori.
În prima zi a stării de alertă, membrii Guvernului, în frunte cu premierul Ludovic Orban, au ieșit pe teren. Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, vicepremierul Raluca Turcan și premierul Ludovic Orban au vizitat...
Familia a donat organele actriței Ema Vețean, de la Teatrul Național ”Radu Stanca” din Sibiu, care și-a pierdut viața într-un tragic accident rutier. Familia actrițe a acceptat prelevarea de organe, dăruind, astfel, viață...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019