Desființarea unei treceri de pietoni peste calea ferată a stârnit revoltă în Beiuș, județul Bihor! În ciuda vremii nefavorabile, localnicii din cartierul Fabrica de mobilă s-au adunat în locul în care, în urmă cu două luni, a fost desființată trecerea de pietoni peste calea ferată Oradea - Vașcău. Protestatarii spun că între șine existau plăci de beton care facilitau traversarea căii ferate atât pentru pietoni, bicicliști, persoane în vârstă sau mămici cu copii în cărucioare.
VOX "- Cum reușiți să treceți cu căruciorul? - Singură n-am cum, nu pot singură, trebuie să ocolesc și cât fac aici, vreo 5, maxim 10 minute, aș face 40-50 de minute. Pe o vreme ca asta...."
VOX "În loc să ne încurajeze să mergem pe jos, să nu poluăm orașul cu mașina, să mergem cu căruciorul cu copiii la plimbare, trebuie să ocolim doi kilometri, pe la celelalte două treceri, ca să ajungem în centrul orașului. Eu stau aici din 1980, tot timpul pe aici a fost doar pietonal, s-a trecut cu piciorul, cu căruciorul, cu butelie, oameni în vârstă, copii, bătrâni, toată lumea doar cu piciorul, pe jos."
Localnicii sunt cu atât mai nemulțumiți cu cât, de două luni de zile, calea ferată este nefuncțională.
VOX "Nici măcar nu mai trece, de două luni de când a luat trecerea, nu mai trece niciun tren, nu trece marfar, nu trece nimic. Este singura trecere din cartier pe care se merge pe jos, celălalte treceri sunt la extremitățile cartierului și se merge cu mașina. Este trecerea pe care oamenii merg la biserică, biserica este exact peste drum, nu o să ocolească doi kilometri, este trecerea pe care oamenii merg la piață, este trecerea pe care merg la grădiniță, care este în imediata apropiere."
Beiușenii s-au adresat conducerii CFR, cerând reînființarea trecerii de pietoni, însă, răspunsul a fost negativ. Prin urmare, ei au cerut ajutorul administrației publice locale.
PETRU MLENDEA - CĂLUȘ primar, Beiuș "Cetățenii Beiușului trebuie să înțeleagă că porțiunea de cale ferată plus o parte de acostament nu țin de domeniul public, ci de calea ferată. Efectiv nu văd ce aș putea să fac pe o proprietate care nu-mi aparține."
Primarul orașului Beiuș spune că, înzilele următoare, va solicita conducerii CFR o întrevedere și va încerca să obțină o soluție amabilă, pentru problema ridicată de localnici.
21 de persoane au fost plasate sub control judiciar pentru 60 de zile și li s-a interzis dreptul de a mai profesa, în dosarul de abuz în serviciu și delapidare care vizează angajați ai CFR Călători. Decizia a fost luată de procurori, după audierile ce au urmat zecilor de percheziții de marți.
Incendiu puternic în București, pe Calea Moșilor! Un autoturism a luat foc în mers, iar flăcările s-au extins la mai multe mașini parcate. Potrivit polițiștilor, șoferul, care era singur în mașină, a reușit să iasă rapid și a scăpat teafăr.
Conform prevederilor ”ordonanței trenuleț”, studenții care urmează cursurile la zi beneficiază, începând cu 1 ianuarie 2025, ora 00:00, de tarif redus cu 90% pe transportul intern feroviar la toate categoriile...
Bucureștenii sunt invitați la o plimbare în aer liber, chiar pe carosabil. Pentru un oraș mai puțin poluat, Primăria Capitalei a inițiat proiectul „Străzi deschise". Astfel, marile bulevarde se vor închide pentru șoferi.
Protestul organizat, astăzi, de Sindicatul Elevilor și Studenților Militanți în București, sub genericul „Marșul Pomanagiilor Împotriva Neoliberalismului”, s-a încheiat chiar la debut.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019