Pe când locuințe racordate la conducta de gaz, în tot municipiul Oradea? În anul 2014, cetățenii din reședința de județ a Bihorului folosesc butelii pentru a-și încălzi mâncarea. Gazele naturale sunt un combustibil mai ieftin comparativ cu alți combustibili și reprezintă o sursă de energie eficientă, sigură și mai comodă. Totodată, nu implică costuri legate de transport sau depozitare, iar fiindcă este un combustibil curat și nepoluant, nu sunt produse reziduuri. Totuși, când vine vorba de racordarea locuințelor la sistemul centralizat de distribuție de gaze, părerile sunt împărțite. Pe de-o parte sunt locuitorii care își doresc să fie modernizată rețeaua, deoarece consideră că este mai comod, mai eficient și mai puțin costisitor să încălzești folosind gaze.
VOX ”- Cu ce încălziți mâncarea? - Cu butelie, aragaz! Deci, ca în regimul comunist! Cum ar fi, nu s-a modernizat, un oraș așa mare. - E normal să nu aibă gaz Oradea? - Nu este normal, dar, ca și reședință de județ a Bihorului, s-ar putea face mai mult, dar asta este, din păcate!”
Dar, pe de altă parte, sunt cetățenii care se arată temători, când vine vorba de schimbare, și preferă să folosească metoda veche, încălzind mâncarea la aragaz cu butelie.
VOX ”Nu pot să îmi imaginez cum este să fii la rețea de gaz!”
Potrivit situației întocmite de Primăria Municipiului Oradea, în prezent, sunt racordate puțin peste 4700 de locuințe, în urma solicitărilor înregistrate. Aproximativ 350 de străzi au primit avizul autorităților pentru introducerea gazelor naturale. Locuitorii din Oradea apelează la firme specializate pentru reîncarcarea buteliilor.
VOX ”- Și cum procedați? Chemați acasă sau mergeți într-un centru să o încărcați? - A nu, sunăm și vine mașina la bloc.”
VOX ”Vine mașina, iau butelia în spate, o pun în portbagaj și mă duc cu ea sau, în cel mai fericit caz, deci, chem băieții. - Ar fi mai elegant, mai civilizat la rețeaua de gaz? - Probabil că ar fi ok, ar fi mai simplu, nu? Mă gândesc!”
Municipiul Oradea reprezintă un punct important de referință al zonei, fiind cel mai puternic centru cultural și comercial. Situată la numai 13 km de granița de vest a României, reședința administrativă a județului Bihor ocupă o poziție central-europeană privilegiată, constituind un important nod de comunicații, aflându-se la o distanță sensibil egală de capitalele regiunii: București (651 km), Viena (518 km), Budapesta (248 km), Praga (676 km). Dacă s-ar fi aplicat pentru obținerea unor fonduri europene, ce ar fi fost folosite pentru modernizarea sistemului centralizat de distributie de gaze, nu s-ar fi rezolvat mai repede racordării locuințelor la gaze? La această întrebare ne răspunde Anca Sas, purtător de cuvânt al primăriei Municipiului Oradea.
prin telefon: ANCA SAS, purtător de cuvânt, Primăria Municipiului Oradea ”- Sigur că da, avem câștigat un proiect, în valoare de 77 de milioane de euro, care presupune reabilitarea sistemului de termoficare existent și trecerea acestuia pe gaz, din iarna anului 2015, care, bineînțeles, ne ajută în strategia energetică pe care o avem la nivelul municipiului Oradea. În prezent, se lucrează la partea de rețele de termoficare, tocmai pentru a reuși introducerea gazului în anul 2015. Asta, bineînțeles, pentru partea de încălzire și apă caldă.”
Unii consumatori folosesc și varianta încărcării buteliilor cu gaz la kilogram. O formă nu tocmai legală o reprezintă folosirea gazului petrolier lichefiat. Această metodă prezintă un risc ridicat de intoxicare și poate provoca explozii. Oamenii preferă să încarce buteliile la stațiile GPL, deoarece prețul este mai mic. O butelie clasică de aragaz are 11 kg amestec de butan și propan și costă circa 60 lei. Pe când, folosind metoda gazului petrolier lichefiat, aceeași butelie ar trebui să conțină aproximativ 20 litri, iar costul total ar fi de aproximativ 50 lei.
VOX ”- Cat vă ține o butelie? - O fost si 3 săptămani, maxim o lună. Deci, puțin - Și cât dați pe o butelie? - 60 de lei. - Pe câte kilograme? - 11 kilograme, dar nu cred să fie 11.”
Când am prezentat această problemă și autorităților, ni s-a transmis că nu au fost înregistrate sesizări privind încărcarea buteliilor cu GPL.
prin telefon: ANCA SAS, purtător de cuvânt, Primăria Municipiului Oradea ”- Eu, cel puțin, nu am cunoștințe să fie reclamații din acest punct de vedere. Din contră, cel puțin la nivelul municipiului există o teamă a populației de tot ce înseamnă introducerea gazelor, care nu pot fi controlate, de aceea solicitările au fost, în special, de la case, pentru că, acolo, acesta poate fi controlat mult mai bine.”
Am încercat să obținem o explicație și din partea furnizorului de gaze, Distrigaz Vest, însă nu a fost nimeni disponibil, fiind invocată perioada concediilor.
AMBIANȚĂ “- Trebuie să vă transmit că domnul președinte este în concediu. Abia luni va reveni. – Și altcineva nu poate să îmi vorbească? – Din păcate, nu. Doar conducerea poate să vă dea lămuriri în legătură cu ceea ce. – Niciun purtător de cuvânt, nimeni? – Din păcate, nu.”
NATALIA MANOLESCU, reporter " Vom reveni cu informații, pe măsură ce reprezentanții Distrigaz Vest se vor întoarce din concediu și ne vor da un răspuns, privind derularea proiectului de alimentare a populației municipiului Oradea cu gaz metan.”
Protest la Colegiului Național „Emanuil Gojdu” din Oradea! Profesorii și elevii nu sunt de acord cu demiterea lui Florin Nicoară de la șefia unității școlare și vor să fie repus în funcția de director.
S-a abătut urgia, aseară, peste localitea Nojorid, în județul Bihor. În doar câteva minute, vântul puternic a măturat totul în cale. Țiglele de pe case au zburat în topate părțile, zeci de gospodării au fost...
Oradenii și turiștii din vestul țării pot vizita Grădina Zoologică din Oradea și capela din interiorul acesteai! Terenul pe care se află acum amplasată Grădina Zoologică a fost la început un parc amenajat în stil englezesc...
European Drinks și Izvorul Minunilor sunt alături de toți cei care suferă în această perioadă grea a pandemiei și continuă seria de donații! Astfel, Spitalul Clinic Municipal "Dr. Gavril Curteanu" din Oradea...
Situație absurdă pentru locatarii unui bloc din Sectorul 6 al Capitalei. Ademeniți cu promisiuni de locuințe liniștite, cu acces lejer către oraș, locatarii blocului cu 14 etaje, situat pe bulevardul Timișoara, au constatat...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019