Date companie
 
 
 
 

Maidanezii, o afacere profitabilă

RSS Știri
 
 
Data publicării : 17 Iulie 2014
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : nereguli, caini, ASPA
 

O serie de nereguli au ieșit la iveală la nivelul conducerii Autorității pentru Supravegherea și Protecția Animalelor, în urma sesizărilor depuse, după nenumăratele incidente care au avut loc în ultima perioada între hingherii din Capitală și mai multe persoane. O fundație non-guvernamentală pentru protecția animalelor a depus o plângere penală împotriva conducerii A.S.P.A., reprezentată de Răzvan Băncescu, care ignoră decizia Curții de Apel de suspendare a legii care permite uciderea câinilor fără stăpân. Plângerea se referă la săvârșirea faptelor de abuz în serviciu, înșelăciune, deturnare de fonduri și uciderea animalelor fără drept. Faptul că există mai multe neregularități la nivelul conducerii A.S.P.A. o confirmă și ancheta pe care procurorii anticorupție o au în lucru privind chestuirea banilor publici, dar și crearea unui prejudiciu de cel puțin un milion de euro.

MARIUS MARINESCU, președinte, F.P.A.M. și autorul legii de protecție a animalelor: "Dacă ai pune o medie numai de 200 euro uciderea unui câine, cu prinderea și tot ce înseamnă această procedură criminală, ai vedea că Primăria Capitalei a cheltuit peste 3 milioane de euro, bani care în mare parte au fost băgați în buzunare. Nu o spun eu, o spune parchetul. Anul trecut, am făcut o plângere penală în acest sens și parchetul a constatat că de la această autoritate s-au furat peste 1 milion de euro, bani destinați sterilizării câinilor, nicidecum omorârii."

RĂZVAN BORDEANU, vicepreședinte, Alianța Națională a Sindicatelor Bugetarilor Sedlex: "Există o problemă la nivel național și anume, cea a câinilor vagabonzi care va trebui reglementată prin legislație. Avem o lege ambiguă, o lege care îi pune pe primari între ciocan și nicovală. Cu toții suntem de acord că există o problemă vis-a-vis de câinii vagabonzi, cu toții suntem de acord să rezolvăm acest lucru (...) dar repet trebuie să avem un cadru bine definit care să apere cetățeanul și pe cel care este în postura de a se confrunta cu turme întregi de câini."

Reprezentanții Grupului Social pentru Apărarea Drepturilor Animalelor sustin ca Romania se confrunta cu un cerc infrcational organizat in cadrul institutiilor publice si cer oprirea imediata a acțiunilor de capturare și eutanasiere a câinilor fără stăpân. Tot mai multi activisti romani alaturi de mai multi cetateni straini avertizeaza ca vor solicita autoritatilor din alte state sa ia o pozitie impotriva incalcarilor drepturilor omului si a abuzurilor facute de Primaria Capitalei si de ASPA.

NICUȘOR DAN, activist civic, Alianța pentru o Românie Curată: "Bucureștiul are un buget care îi permite să rezolve civilizat problema asta. Pe partea de câini (...) cu mai puțin decât suma pe care o cheltuie acum, anual, pentru câini. (...) Nu s-a promovat în niciun fel adopția (...) și la fel, pe problema sursei de câini, care este cea mai importantă, nu s-a făcut nimic. Adică să avem o evidență informatică a tututor câinilor, cu sau fără stăpân ca să știm că nu mai vin câini, că noi omorâm câini dintotdeauna. Din 2000, am tot omorât și s-au cheltuit bugete de milioane de euro pe problema asta."

ALFRED BULAI, sociolog: "Ăsta nu este mod de a te comporta într-o societate. Una este să protestezi și alta este să acționezi împotriva unei instituții. (...) pentru că dacă ar exista legislația din vest, mulți dintre iubitorii ăștia ar fi prin pușcării. Pentru că a lua un câine și a-l lăsa pe stradă, te alegi cu pușcărie de-ți stă mintea în loc, oriunde în Occident. (...) Văd că are omu câine lup și-l ține la blov. Pardon? Mă iertați. Una este să te bucuri tu, că este jucăria ta și alta că iubești animale. (...) Sunt și iubitori de animale reali, dar aici este o chestie de primitivism din punctul de vedere împotriva eutanasierii, în condițiile în care, repet, acele persoane nu au grijă de animale așa cum cred ele. Și a da de mâncare pe la blocuri la animale, nu este în niciun caz un act civic. În mod normal, toți ar fi amendați de le-ar sări capacele."


Deși judecătorii au dispus oprirea eutanasierii și a capturării maidanezilor, șeful Autorității pentru Supravegherea și Protecția Animalelor, Răzvan Băncescu, susține că are în continuare "cadrul legal" pentru a strânge câinii de pe stradă. Așa că pe străzi, lucrează la foc continuu echipele de hingheri, pentru a duce la bun sfârșit planul municipalității: curățarea străzilor de câinii fără stăpân.

AMBIANȚĂ: "Hai mă ieșiți afară (...) sunteți șmecheri (...) vă e frică... Ia filmează, uite, arată-i lu Băncescu."

VOX: "Oamenii au coborât și au încercat să facă niste poze. La 5 minute au aparut 5,6 masini care au început să scuipe, să amenințe, mi-au scuipat și mie pe parbriz. Și au mai amenintat câteva persoane din jur."

VOX: "Câinii să fie stânși, nu omorâți. Nu omorâți, înțelegeți? Strânși, să nu mai fie în București niciun câine."

VOX: "Acești câini îi iau, îi abandonează pe străzi și fac la fel de multe nenorociri. Să-i ia cum e în vest, nu mai există câini pe stradă."

VOX: "Ar trebui duse într-un padoc, ceva. Sau date spre adopție (...) și nu sunt de acord cu eutanasierea în niciun caz. Nu sunt de acord."

Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor a fost special înființată de primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, pentru a gestiona situația câinilor cu sau fără stăpân. Este greu însă de ținut sub supraveghere un inventar al Primăriei care plătește totuși nu mai puțin de 219 lei pentru fiecare maidanez prins.

MARIUS MARINESCU, președinte, F.P.A.M. și autorul legii de protecție a animalelor: "El se înconjoară, vedeți, numai de oameni aceștia care sunt certați cu legea. Să nu uităm că cu aproximativ o lună în urmă, un alt subaltern al lui Sorin Oprescu, directorul de la drumuri a fost arestat. Deci, a ajuns Primăria Capitalei un centru al infracționalității, un centru mafiotizat care lucrează împotriva bucureștenilor, împotriva cetățenilor."

Până acum, au fost eutanasiați peste 10.000 de maidanezi, deși de pe străzile Capitalei au fost ridicați peste 25.000 de câini fără stăpân.



« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu



 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2